På andra sidan järnvägen

3 juni 2022

Radhusområdet där jag växte upp låg längs en järnväg. I de 300 husen fanns många barn. Vi lekte i lekparker, mellan garagen och på gräsmattorna som slutade i en två meter hög vall längs med rälsen.

På andra sidan spåren fanns lika många barn till. Men dem träffade jag aldrig. Närmsta tunnel och bro låg för långt bort och vi hade dagis och skola på vår sida och de på sin.

Jag tänkte ibland på järnvägen som Berlinmuren, som skiljde mig och mina kompisar från lekkamrater som egentligen fanns alldeles nära.
En något dramatisk jämförelse, kan jag tycka som vuxen.

Men jag var barn under kalla kriget. I skolan fick vi lära oss att Sverige hade blandekonomi och var neutralt. Jag visste var närmsta skyddsrum låg och när vi var i skärgården på sommarlovet spanade vi efter ryska u-båtar.

Efter den här våren då Ryssland krigar i Ukraina och Sverige
övergett alliansfriheten och ansökt om medlemskap i Nato känns inte minnen från den tiden så avlägsna längre.

Något jag inte kände till som barn var att flera vuxna som var anställda i offentlig sektor var krigsplacerade på arbetsplatsen. Om kriget kom var de skyldiga att gå till jobbet. Det försvann när östblocket upplöstes, men nu har alla kommuner och regioner åter i uppdrag att krigsplacera personal. I det här numret har vi undersökt hur långt de har kommit och träffat några som redan blivit utvalda.

Läs mer: Krigsplacering - Därför väljs vissa ut

Läs mer: Har du blivit krigsplacerad? Det här gäller för dig

Läs mer: Hon tränar i försvaret på arbetstid

Vi har också tagit båten till Gotland. Ön spelar inte bara en viktig roll i försvarets upprustning, utan väntar också en annan invasion – den av turister. I sommar fördubblas befolkningen och bakom kulisserna jobbar Visionare för en hållbar turism och för att säkra färskvatten och omsorg för alla besökare och öbor.

Semestern står för dörren och det är fred i Sverige! Jag önskar dig en skön sommar och att världen inte drar ner järnridån igen, så att några av våra grannar plötsligt bor på andra sidan järnvägen.