• Det nya HR-systemet är både svårbegripligt och svårhanterligt, enligt bemannings­assistenten Malin Jansson.

Arbetsmiljö

Administratörer sjuka av nytt HR-system

3 juni 2022

Felaktiga löner och sjukskrivna administratörer. Det blev kaos när Region Uppsala införde ett nytt HR-system.

Tidigare hade regionen flera olika HR-system, men de var inte anpassade efter regionens behov. Ett byte var nödvändigt. Men det nya systemet innebar nya problem.

– Det gick inte att planera i, vi fick varken scheman eller flexsaldon att stämma, och anställda låg på fel avtal. Det var katastrof, men det fanns ingen att fråga och manualerna var undermåliga, säger Malin Jansson, bemanningsassistent på psykiatrin.

Det ledde till felaktiga löneutbetalningar och tappade semesterdagar för många regionanställda. För Malin Jansson och hennes kolleger har det inneburit en stor stress.

– Det snurrar i huvudet hela tiden. Min kollega är sjukskriven, så jag är ensam på psykiatrin nu och jag räcker inte till.

Bemanningsassistenter i flera verksamheter har varit eller är sjukskrivna i samband med införandet av nya HR-systemet, bekräftar Fia Karlsson, avdelningsordförande i Vision Region Uppsala. Facket förberedde ett skyddsstopp, vilket fick arbetsgivaren att ta till åtgärder som förstärkt support och utbildningsinsatser.

Läs mer: Få administatörer får utbildning

Att utbildningar inte kom igång från början förkarar HR-direktören Maria Rosén berodde på pandemin. Hon beklagar att det blev problem för medarbetarna.

– Det var givetvis inte alls det vi ville och vi gör allt för att det ska bli bättre, säger hon.


Relaterade artiklar