• Willian Spetz är en av skådespelarna i Filmen Dag för dag, som fick ta emot Svenska kyrkans filmpris på Göteborgs filmfestival.

Trender

Här är filmen Jesus vill se på bio

8 april 2022

I 20 år har Svenska kyrkan delat ut sitt filmpris på Göteborgs filmfestival. Initiativtagaren till priset, Mikael Ringlander, menar att prisvinnarna hjälper kyrkan att förstå människors utsatthet.

Vad för sorts filmer vill Jesus prisa?

– (Skrattar) Ja, filmer som handlar om människors upprättelse. Det skulle Jesus velat ge pris till på Göteborgs filmfestival. Alla våra nominerade som vi har valt har vi ju hittat saker i som på något sätt speglar evangeliet.

Mikael Ringlander

Mikael Ringlander

Ålder: 60 år.

Yrke: Präst.

Arbetsplats: Göteborgs stiftskansli.

Familj: Hustru och tre vuxna barn.

Fritiden: Läser gärna teologi, men också skönlitteratur. Sommarhuset tar mycket tid. 

Bästa arbetsredskap: Datorn.

Vilka tänker du på specifikt?

– Till exempel Magnus Gerttens Every face has a name som vi 2015 gav priset till. Den filmen är en upprättelse åt personer som i samband med Förintelsen kom till Sverige.

Årets vinnare blev komedin Dag för dag i regi av Felix Herngren. Varför?

– Det är en film som berör, med både humor och mycket allvar.  Den ställer intressanta frågor om liv och död. Dessutom är det lysande skådespeleri gestaltad med stor hantverksskicklighet på alla nivåer: manus, regi, foto och musik.

Svenska kyrkans filmpris som delas ut på Göteborgs film­festival fyller tjugo år. Hur kom du på tanken att skapa priset?

– Som tidigare pressfotograf har film och bild alltid varit viktigt för mig. Men att dela ut ett kristet pris är inget jag har kommit på, utan det finns ekumeniska filmpris runt om i Europa på de flesta filmfestivaler. Svenska kyrkans filmpris kom till i samtal mellan mig och ordföranden för Göteborgs filmfestival 2001.

Ni har under åren nominerat en hel del filmer som utmanar de mer konservativt lagda. Varför?

– För oss är det viktigt att filmerna väcker frågor i stället för att ge svar. En film som Killinggängets Fyra nyanser av brunt, som fick priset 2004, ställer frågor om svek, fadersrelationer, att passa in och vara människa helt enkelt. Filmerna ska avspegla dagens samhälle och göra att vi i Svenska kyrkan kan känna igen och förstå människors livsvillkor.

Svenska kyrkans filmpris

Svenska kyrkans filmpris har delats ut sedan 2002. I år var 15 filmer nominerade, bland andra Svenska Passion av Maja Borg, Fördom & stolthet – en queer filmhistoria, av Eva Beling och Historjá – Stygn för Sapmí, av Thomas Jackson.


Relaterade artiklar