• Anders Leitzinger vet hur det är att utsättas för hatkampanj på grund av Svenska kyrkans värderingar. .

Arbetsmiljö

Så kan Svenska kyrkan tackla hatkampanjer

3 juni 2022

Svenska kyrkans stöd till utsatta grupper i samhället kan dra till sig hatkampanjer inför valet. Kyrkoherde Anders Leitzinger tipsar om hur anställda som har blivit måltavlor ska tänka.

Ni på Carl Johans pastorat i Göteborg har själva utsatts. Hur tacklade ni det?

– När vi fick ta emot högerextremt hat för att vi hade boende för ensamkommande barn stärkte det oss internt på så sätt att vi stod upp ännu mer för våra värden. Men utåt sett används Svenska kyrkan för att skapa motsättningar i samhället när vi uttrycker solidaritet med flyktingar och bistånd. Då anses vi vara vänster. För mig är det personligen konstigt för jag har alltid röstat borgerligt och vissa värderingar går inte att placera i gängse politiska ideologier.

Anders Leitzinger

Titel: Kyrkoherde.
Arbetsplats: Carl Johans pastorat i Göteborg.
Ålder: 56.
Bor: Med fru, två barn och en hund i Västra Frölunda.
Fritid: Äter gärna god mat.
Bästa arbetsredskap: Mobil.

Hur svarar du kritikerna som menar att ni är vänster?

– Jag påpekar att det inte är kyrkan som har ändrat uppfattning, utan samhället som har vridits. På 80-talet gömde nunnor flyktingar, då var det inte vänster, utan kyrkan har traditionellt oftast ansetts vara värderingsmässigt höger.

Hur ser du på stundande valet till riksdagen?

– Utifrån kyrkans värdegrund är många oroade. Vi ser att man ska skära ner på biståndet och att främlingsfientlighet och intoleransen får större inflytande. Vi ser hur våra muslimska bröder och systrar dras över en kam och att somliga inte ser de goda krafterna i den gruppen.

Vad vill du ge för tips till dina kollegor runt om i landet som känner av polariseringen?

– Var beredd på att våra värderingar kan väcka ilska och hat, inte minst i sociala medier. Där är vi i Svenska kyrkan väldigt otränade och behöver mer utbildning för att våra medarbetare ska ha en fungerande arbetsmiljö.

Så vad hoppas du ska hända efter valet?

– Jag hoppas att vi får en politisk styrning som inte söker polariteten utan kan komma förbi den och i stället koncentrera på de verkligt stora utmaningarna som integration och miljö.


Relaterade artiklar