• Sara kulturhus är en av världens högsta trähus.

  • Kulturtrappan i trä.

Trender

Klimatsmarta Sara kulturhus öppnar för allmänheten

8 september 2021

Sveriges högsta trähus, tillika Skellefteås nya kulturhus slår nu upp portarna för allmänheten.

Runt 15000 träd har använts för att bygga den 74 meter höga 20-våningars byggnaden som inhyser museum, sex scener, två konstgallerier, ett hotell och ett stadsbibliotek som kommer att vara öppet varje dag.

Sara kulturhus har döpts efter Skellefteåförfattaren Sara Lidman och kommunen får i och med invigningen sin största scen hittills, där 1200 personer kommer att kunna sitta.

Byggt klimatsmart med lokalt virke

Fokus för konstruktionen har varit att bygga klimatsmart. Trät som har använts har vuxit inom sex mils avstånd från Skellefteå och med hjälp av solceller och effektiv energianvändning ska byggandens energikonsumtion hållas nere.

Sara kulturhus blir inte bara Sveriges högsta träbyggnad utan också en av världens högsta. På grund av brandrisken var det fram till 1994 förbjudet i Sverige att bygga trähus som var högre än två våningar. Men reglerna har ändrats sedan dess och de korslimmade träskivor som Sara kulturhus består utav har behandlats med brandskyddslack och hela bygganden är utrustad med sprinklers.

Den teknikutveckling som har behövts i byggandet av Sara kulturhus kommer framöver också att kunna användas i byggandet av vanliga hus.

Läs mer: Vet du om att klimatet är en facklig fråga? Nu startar Vision en ny facklig roll: Klimatombud


Relaterade artiklar