• Som fackligt klimatombud kan du påverka arbetsplatsens klimatavtryck. I början av nästa år drar utbildningarna igång.

Fackligt

Fackligt klimatombud – så funkar det

12 augusti 2021

Vill du påverka din arbetsplats klimatavtryck? Nu inför Vision en ny facklig roll, klimatombud. ”FN:s klimatrapport visar att vi måste ta klimatfrågan på allvar. Alla måste hjälpas åt nu”, säger Maria Suárez, hållbarhetsstrateg på Vision.

Alt-textMaria Suárez.Vad gör man som fackligt klimatombud?

– Som klimatombud kan du som medlem påverka arbetsplatsens klimatavtryck genom konkreta åtgärder och kunskapsspridning. Det kan handla om att se över hur man reser på jobbet, vilken mat som serveras på konferenser och vilka inköp som görs. Du kan också vara kunskapsstöd för Vision lokalt och för arbetsgivaren, säger Maria Suárez, hållbarhetsstrateg på Vision. 

Varför behövs klimatombud?

– Klimatkrisen är ett faktum, och inte minst FN:s klimatrapport som kom nu i veckan visar att vi måste ta klimatfrågan på allvar. Alla behöver hjälpas åt och skapa förändring där de kan. Arbetsplatsen är en arena för möten och samarbete, förutsättningar för att kunna ställa om samhället. Visions klimatombud kommer att ha en viktig roll att spela för att driva på för minskade utsläpp, och stödja i omställningen mot mer hållbara arbetsplatser.

Hur kommer det sig att Vision satsar på det här just nu?

– Allt fler medlemmar hör av sig och undrar om de kan driva på klimatfrågorna på jobbet. Fackföreningsrörelsen behöver ta en större roll i klimatfrågan. Arbetsplatsen är en stor del av mångas vardag, så vi har ett ansvar.

Hur vanligt är det med fackliga klimatombud i andra länder?

– Det finns fackliga klimatombud i Storbritannien där man har en annan tradition av samarbete mellan fackförenings- och miljörörelsen. I Sverige är det allt fler förbund som jobbar med klimatfrågan, men mig veterligen är Vision först ut med just klimatombud.

Hur gör man om man vill bli klimatombud?

– Vi håller på att utforma rollen och planerar att köra i gång med utbildningar i början av nästa år. Nästa steg är att alla lokala avdelningar i Vision får information om den nya rollen, du kan redan nu prata med din lokala Visionsavdelning om vilka möjligheter som finns hos er.