• Bitte Olofsson-Niemi och Sofie Herner och deras kolleger på Lindängen­biblioteket testade utomhuskontor innan pandemin.

Coronaviruset

Blir utekontoret nya trenden framöver?

24 september 2021

Sol på kinden, vind i håret och frisk luft i lungorna. Innan pandemin prövade flera ­verksamheter att flytta ut skrivborden. Är det framtidens antivirusprogram för kontoren?

Nu när pandemin förhoppningsvis går mot sitt slut är den stora frågan: Blir allt som vanligt igen? Kommer kontoren fyllas av folk som sitter på stolar och stirrar in i skärmar? Eller har omställningen till hemarbete och hålla avstånd på kontoret gjort oss öppna för att testa något nytt?

En som hoppas på förändring är Charlotte Peterson Troije, doktorand i arbetslivsvetenskap. Strax innan pandemin bröt ut, 2017–2019, drev hon forskningsprojektet Stickut i samarbete med Malmö stad.

Hälsosamt vara ute

– Det finns många studier som visar hur bra utomhusvistelse är för hälsan, men få verkar tänka på att vi kan organisera för det även under arbetstid.

Drygt femtio deltagare från fem olika förvaltningar i Malmö stad fick under projektet delta i utbildningar på utomhustema, testa olika idéer och utvärdera sina upplevelser.

Två av dem var biblioteksassistent Bitte Olofsson-Niemi och bibliotekarie Sofie Herner på Lindängenbiblioteket i Malmö. I efterhand kan de se att Stickut fick dem att mer medvetet planera arbetsdagen och aktivt välja lämplig plats för respektive arbetsuppgift.

– Jag började i högre grad göra en sak i taget, fråga mig om den gick att göra utomhus och även se till att ta paus emellan. Tidigare hade jag ständigt en massa saker på gång samtidigt, säger Sofie Herner.

Läs mer: Så många dagar vill vi vara på kontoret framöver

Pandemin satte p för utejobb

Men så kom pandemin. På ett sätt var det då en fördel att ha varit med i projektet, menar Bitte Olofsson-Niemi. Invanda mönster hade redan utmanats.

– På vår arbetsplats tvivlade ingen på om det gick att jobba effektivt på distans. Det visste vi redan att vi kunde.

Men två friheter blir lätt en för mycket. Sofie Herner märkte att pandemin ledde till att hon återigen mest satt inomhus framför datorn.

– Att både jobba hemifrån och tänka på att ta mig ut var mer än jag mäktade med, konstaterar hon.

När allt fokus har legat på att få till det digitala och ständigt finnas tillgänglig framför skärmen har cykelturer till och från jobbet, förflyttningar mellan möten och luncher i friska luften med kolleger ofta försvunnit i ett huj.

Jobbmöte i det gröna

Kanske kan hösten och vintern inledas på ett nytt, mer hälsosamt sätt. Testa till exempel att ha ett gående möte. Flytta ut när du ska läsa den där rapporten. Samlas runt en whiteboard på hjul i gröngräset vid nästa APT. Eller ta en fika eller lunch utomhus och gå eller cykla om du har ett ärende i jobbet.

– Jag märker ju hur mycket piggare och effektivare jag blir av dagsljus och frisk luft. Drömmen är att kommunen ser till att ordna utomhusarbetsplatser lite här och var, så att man enkelt kan koppla upp sig mot wifi under tak. Jag tror att vi snart kommer att få se sådana lösningar, säger biblioteksassistent Bitte Olofsson-Niemi.


Relaterade artiklar