• Framtidens kontor kommer att ses mer som en social mötesplats, enligt en rapport från Stockholms Handelskammare.

Trender

Efter corona: Tre dagar på kontor optimalt

31 maj 2021

Arbetsgivare och tjänstemän är överens: När pandemin är över är tre dagar i veckan optimalt att jobba på kontor, visar en undersökning.

Vid många arbetsplatser runt om i landet diskuterar man just nu hur den nya arbetsvardagen kommer att se ut när pandemin är över.

Stockholms Handelskammare har undersökt vad 1 121 tjänstemän och 200 arbetsgivare i offentlig och privat sektor i Stockholm tänker om saken. Resultatet är sammanställt i en ny rapport som visar att majoriteten, 57 procent, tror att kontoret kommer att användas på nya sätt när pandemin är över.

Helst tre dagar på kontor

De svarar också att de helst vill jobba i snitt tre dagar i veckan på kontoret och Handelskammaren slår fast i sin rapport att kontoren kommer att bli mer av sociala mötesplatser framöver.

– Det finns en uppenbar trend mot ökad flexibilitet. Arbetstagare efterfrågar det och arbetsgivare tycks möta upp. Arbetslivet kommer förändras och bli mer dynamiskt, men i flera avseenden finns det ett grundmurat behov av kontoren, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef för Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Forskare: Mer distansarbete och mindre lokaler framöver