• ”Utan en mötesplats som West Pride finns risk att man blir isolerad i sin kamp att vara sig själv. Pride är nyckeln till att hitta likasinnade”, säger Rickard Stierna.

Coronaviruset

Har pandemin punkterat West Pride?

24 september 2021

West Pride ställdes in förra året på grund av pandemin. I år kör man som vanligt, om än i mindre skala.

Har pandemin punkterat West Pride?

– Nej, en pandemi kan inte stoppa en pride­rörelse. Kampen om allas lika rättigheter brinner lika mycket nu som innan pandemin. Men såklart har corona försvårat till viss del. Förra året ställdes festivalen in och i år hålls den i mindre skala av säkerhetsskäl. I år är den också flyttad från sommar till höst och det är ännu oklart om en parad är möjlig, men vi i Göteborg stad håller tummarna. 

– Tacka gud för internet som gör att vi kan mötas digitalt. Nyligen var jag med på en internationell klubb över Zoom. Det fanns en dj och personer som hade dragqueen-uppträdanden – men alla var hemma. Det var fantastiskt kul och gav en känsla av gemenskap.

Vad har du för uppdrag under festivalen?

– Jag är projektledare för en nystartad verksamhet i Göteborgs stad och vår huvudsakliga uppgift just nu är att engagera alla våra 55 000 anställda att delta i West Pride. Vi hjälper bland annat till att arrangera olika programpunkter och tipsar om vilka HBTQI-utbildningar som man kan gå på arbetstid under festivalen.

– West Pride är en ideell, självständig förening som staden är med och stöttar. I år kommer vi producera en film om Göteborgs stads deltagande i festivalen. Här ska vi lyfta fram att staden arbetar med HBTQI-frågor alla dagar om året och inte bara under själva festivaldagarna. 

Läs mer: Så kan ni skapa medvetenhet kring HBTQI-frågor på jobbet

Rickard ­Stierna

  • Titel: Projektledare för nystartade verksamheten lokala evenemang i Göteborgs stad. Är också producent på Stora Teatern i Göteborg.
  • Ålder: 31 år.
  • Fritid: Älskar scenkonst och att umgås med nära och kära.

Vad betyder West Pride för Göteborg? 

– Utan festivalen finns risk att HBTQI-­personer blir väldigt isolerade i sin kamp att vara sig själva. Det kanske är på pride som du hittar den där personen som du velat kyssa hela livet, eller för första gången kan gå på en fest och vara dig själv. Pride är en nyckel till att hitta likasinnade, och vi i Göteborg Stad står därför bakom West Pride.

Blir det någon folkfest i år?

– Ja, en folkfest med avstånd. Det finns många programpunkter att ta del av och vi kommer att känna av varandras närvaro. Göteborg är nämligen den stad som flaggar med flest prideflaggor i hela Europa. Bilden av en prideflagga ger hopp för HBTQI-personer.

West Pride

  • West Pride är en konst- och kulturfestival som hålls i Göteborg. I år arrangeras den 27 september till 3 oktober.
  • Här vill man skapa ett tryggt rum för HBTQI-personer och lyfta frågor som rör normkritik och personernas livssituation.
  • West Pride är en ideell förening med verksamhet året om. Förutom den kända festivalen håller man i utbildningar och HBTQI-­diplomerar skolor
    och organisationer i Västra Götaland.

Relaterade artiklar