• Som kyrkvaktmästare jobbar Evelina Larsson både inomhus och utomhus, både i kyrkan och på kyrkogården.

Miljö

Kyrkvaktmästaren som tar ton

31 maj 2021

På grund av corona händer det att kyrkvaktmästaren Evelina Larsson tar ton på de digitala gudstjänsterna. Senast sjöng hon”Lean on me” tillsammans med en kollega.

Måste en kyrkvakt­mästare kunna sjunga?

– Nä, men på grund av corona har jag fått sjunga på de digitala gudstjänsterna. Senast sjöng jag "Lean on me" tillsammans med en kollega. Det är en extra arbetsuppgift som jag verkligen uppskattar.

Vad gör du mer på jobbet?

– Det är väldigt blandat. Jag ser till att allt är i ordning inför gudstjänster, begravningar och vigslar. Blommorna ska vara på plats och sakerna som ska användas vid förrättningen ska vara framplockade. Dessutom gräver och klipper jag på kyrkogården och rensar rabatter och gångar. På utsidan är det som ett trädgårdsmästarjobb.

Hur har corona påverkat ditt arbete?

– Utöver att jag får sjunga på gudstjänsterna är det inte så stor skillnad. Men under pandemin är kyrkorna bara öppna för åtta besökare, vilket gör att många väljer att genomföra sina vigslar någon annanstans. Den tid jag brukar arbeta inne i kyrkan lägger jag nu på att måla, städa och laga i stället.

Vad är roligast med jobbet?

– Att jag kan styra arbetet efter vädret. Är det soligt kan jag jobba utomhus och om det regnar kan jag alltid hitta någon arbetsuppgift inne i kyrkan. Jag uppskattar också att jobbet är så varierande. Jag arbetar i skitiga arbetskläder och byter om till finkläder när det är begravning. Sedan är det på med overallen och skita ned sig igen.

Och svårast?

– Det är inte så mycket som är svårt. Jobbet kan vara lite tungt ibland när man ska kånka omkring med jordsäckar, vattenkannor och vattenslangar.

Evelina Larsson

Ålder: 30 år.

Yrke: Kyrkvaktmästare.

Arbetsplats: Norra Ölands pastorat.

Bor: Hus i Lerkaka på Öland.

Familj: Sambo och ett barn.

Favoritkyrka på Öland: "Gärdslösa kyrka, den är speciell, både välbevarad och mysig."

Bästa arbetsredskap: Lastmaskinen.


Relaterade artiklar