• Åsa Gustavsson fick hjälp av Omställningsfonden för att byta karriär.

Arbetsmarknad

Efter corona: Fler får hjälp att byta jobb

25 januari 2021

Arbetslösheten bland Visions medlemmar ökade något under 2020. Den har legat över tre procent under hela året, med kulmen i juli på nästan fyra procent, enligt Akassan Vision. I slutet av 2019 var arbetslösheten strax under tre procent.

Den som blir uppsagd kan få hjälp av Omställningsfonden med att komma vidare i karriären. Förra året fick nära 2 000 personer stöd, vilket är drygt 50 procent fler än 2019.

– Vi vet inte exakt vad ökningen beror på. Men det som vi hör från arbetsgivare, främst i kommuner, är att de har en ansträngd ekonomi och därför har gjort fler uppsägningar. Vi kan också se att det är en större bredd bland yrkesgrupperna än tidigare år. Allt från lärare, administratörer och handläggare har sagts upp, säger Anette Nordenfelt, kommunikationschef på Omställningsfonden.

En som har fått hjälp av Omställningsfonden är Åsa Gustafsson, som blev uppsagd i samband med en omorganisation på brandstationen i Älvdalen där hon jobbade med administration.

Hon såg arbetsbefrielsen med bibehållen lön i sex månader som en möjlighet att ”börja ett nytt kapitel” i sitt liv.

– Det är många genom åren som har sagt att de tycker om mina fotografier, men tankarna på att jobba som fotograf har aldrig blivit serösa. Åtminstone inte förrän jag blev uppsagd.

Hon började se sin hobby som en allt mer realistisk inkomstkälla när hon i kontakt med Omställningsfonden planerade för en ny karriär. Förutom att gå olika webbkurser fick hon ett bidrag från fonden på runt 18 000 kronor för att delta i en fotoworkshop på Gotland.

Som det ser ut nu kommer hon att fokusera på att fotografera barn, familjer och hundar.

– Jag har inte startat eget företag än, men håller på att skriva budget och ser hur jag ska få det att gå ihop.

Vem kan få stöd från fonden?

Detta krävs för att få stöd av Omställningsfonden, som är en stiftelse som drivs av arbetsgivare och fackförbund:

  • Du måste ha haft en tillsvidareanställning i en ­kommun eller region. Du ska ha arbetat minst ett år på minst 40 procent.
  • Du ska vara uppsagd på grund av arbetsbrist.
  • Rätten till rådgivning gäller i två år från första dagen utan anställning.
  • Det finns möjlighet att få tidsbegränsat ekonomiskt stöd.

Relaterade artiklar