• Kulturchefen Jan Dzedins är mycket glad över att Emmaboda utsetts till Årets kulturkommun 2022. Vandringspriset, glasäpplet, är på väg från Mölndal, som fick utmärkelsen förra året.

Fackligt

Emmaboda är Årets kulturkommun

26 november 2021

Nu står det klart. Emmaboda är Årets kulturkommun 2022. ”Det känns större än jag trodde”, säger en rörd kulturchef, Jan Dzedins.

”Årets kulturkommun har skapat en framtida vision som präglas av innovation på samma gång som kommunen tar till vara sitt industriella kulturarv”. Så inleds Visions motivering av Emmaboda som vinnare, när fackförbundet delade ut priset för 33:e gången under torsdagskvällen vid en digital tillställning.

– Det är fantastiskt roligt, och många blir glada av det här priset, det ser jag på alla hälsningar som strömmat in från kultur- och föreningslivet. Det är stort för Emmaboda som är en liten och kämpande kommun, säger Jan Dzedins, kulturchef i kommunen.

Satsning ger frukt

Emmaboda har under många år haft det tufft när glasbruk lagts ned. Men, berättar Jan Dzedins, kommunen har fortsatt att satsa pengar på kulturen och har tagit tillvara på glassamlingar och pappersarkiv från industrin.

När Jan Dzedins blev kulturchef för fyra och ett halvt år sedan började man med kulturting, ett slags medborgarmöten där de formulerade ett antal kulturmål som ett sätt att bidra till kommunens utveckling. Det har lett till en breddning av kulturen, där både professionella och amatörer är aktiva och där såväl kommunen som privata aktörer står som arrangörer. Politiken satsar på kultur i skolan och det finns en nysatsning på området kultur och hälsa.

– Nu känner Emmaboda att det håller på att vända. Bostäder byggs och fler flyttar in. Det är så roligt att kulturen kan vara med och bidra i det arbetet och sedan att få det här erkännandet, säger Jan Dzedins med gråt i rösten.

– Jag blir faktiskt rörd. I går, när vi fick priset var det en enorm tillfredsställelse och glädje, även om jag inte hade vågat hoppas att vi skulle få det. I dag är känslan över att ha vunnit större än jag trodde.

Politiken, medarbetarna och chefen

Jan Dzedins hyllar politiken för att vara djärv i sin kultursatsning, och också medarbetarna.

– De gör ovärderliga insatser, både i skolan och ute bland allmänheten. Det går inte att överskatta. De betyder mycket.

Hur stor del har du själv i utmärkelsen?

– Ha! Jag vill inte bedöma min insats. Men jag försöker vara en tillgänglig chef och satsar på kommunikation. Jag har också försökt att marknadsföra kommunen utåt. Det är annars lätt att brumma igenom 25:an utan att se smultronen, eller lingonen, kanske jag ska säga här i Småland.

Vad händer nu?

– Vi har knappt tagit in att vi fått priset, men vi ska förstås fira internt. I januari samlas vi till ett nytt kulturting, och då ska vi verkligen fira.


Relaterade artiklar