• Ann-Sofi Håkansson.

Jämställdhet

Sa ifrån när kollega uttryckte sig rasistiskt

27 oktober 2020

Ann-Sofi Håkansson vågade säga ifrån på jobbet när en kollega uttryckte sig rasistiskt om en klient. Nu vinner hon priset En arbetsplats för alla som för första gången delas ut av Vision.

Ann-Sofi Håkansson jobbade som stödpedagog inom socialpsykiatrin i Linköping när hennes kollega en dag uttryckte sig rasistisk. En ny klient var på väg till boendet och kollegan använde n-ordet om klienten.

– Jag tog väldigt illa upp, beteendet var för mig inte okej. Vi hade dessutom vikarier med utländsk härkomst som tog illa vid sig, säger Ann-Sofi Håkansson.

Läs mer: Reportage om tre Visionsmedlemmar som lever med rasism på jobbet

Hon berättade om händelsen för sin chef och gruppchef som direkt tog tag i saken. Ann-Sofi Håkansson och kollegan blev kallade på samtal var för sig.

– Men hen erkände aldrig vad hen sagt.

Blev det någon förändring efter det?

– Kollegans beteende upprepades inte, däremot slutade en av våra vikarier på grund av detta.

Ann-Sofi Håkansson har nyligen tagit emot Visions nyinstiftade pris En arbetsplats för alla. Priset delas ut till en person som på bästa sätt bidragit till en inkluderande arbetsplats.  Ann-Sofi Håkansson får ett diplom och ett stipendium på 5 000 kronor.

– Jag blev jätteförvånad att just jag vann, men det är väldigt roligt!

Vad är en inkluderande arbetsplats för dig?

– Oavsett vad du har för sexuell läggning, religion eller nationalitet så ska du känna dig välkommen och inkluderad på jobbet. Det här är frågor som ska lyftas ofta eftersom det är lätt att trilla in i en dålig jargong.

Har du något tips till andra som också vill säga ifrån?

– Om något är obehagligt så ta upp det direkt, annars kommer beteendet fortsätta. Om du inte törs ta upp saken direkt med personen så tycker jag att du ska bolla med din kollega och fråga hen vad du bör göra. Eller gå till chefen, säger Ann Sofi Håkansson.


Relaterade artiklar