• Lena Johansson utvecklas fortfarande på sitt jobb.

Arbetsmarknad

Hon trivs efter 43 år hos samma arbetsgivare

7 december 2020

Administratören Lena Johansson har jobbat på samma arbetsplats i 43 år, men känner sig fortfarande inte redo för att gå i pension.

– Nej, jag känner mig inte redo än, trots 43 år hos samma arbetsgivare. Jag har roligt, har varierande arbetsuppgifter och bra kolleger. Sedan är deltidsarbete i offentliga sektorn under småbarnsåren en kvinnofälla som straffar sig med låg pension. Det borde bli en facklig fråga.

Vad är det som har gjort att du varit kvar så länge?

– Variation är viktigt. Det finns mycket som du kan skriva i en arbetsbeskrivning, men du kan inte få ner allt vad en person gör. Det sitter i huvudet. Jag jobbar i en liten kommun och känner till mycket om de olika arbetsplatserna. Många yngre tror jag inte har det tänket som vi i min generation har. De är mer flyttbara och inte rädda för att hoppa på något nytt. Jag tror att min generation har varit mer trogna sina arbetsplatser och känt större ansvar.  

Lagen sätter ju ändå stopp för jobb efter 68, hur skulle du vilja att det var?

– Att var och en skulle få bestämma själv. Många är slutkörda vid 65, men andra vill fortsätta jobba. Så länge man är en tillgång för arbetskamrater och känner sig uppskattad tycker jag att man ska få fortsätta.

Så hur ser framtiden ut då?

– Jag har tänkt jobba till 2022 om inget oförutsett inträffar. Då är jag 68 år.

Du har jobbat i kommunen sedan 1977, är det ledsamt att se folk komma och gå?

– Vissa saknar man ju mer än andra men så är det ju i arbetslivet, ingen är oersättlig. En del vill vidare och det är bara att önska dem lycka till.


Relaterade artiklar