• Människor från hela världen är sugna på evig anställning.

Arbetsmarknad

Hundratals lockas av evig anställning

29 oktober 2020

Hur kommer framtidens arbete att se ut? Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby vill utforska frågan i sitt verk Evig anställning där en person kommer få en anställning och ha sin arbetsplats på stationen Korsvägen i Göteborg.

Verket består av ett omklädningsrum och en stämpelklocka som tänder och släcker ljuset när den som blir anställd stämplar in och ut. Vad hen sen gör på arbetstiden för att få en lön på drygt 21 000 kronor per månad bestämmer personen själv.

Konstverkets budget ligger på 6,5 miljoner kronor och med avkastning på kapitalet beräknas pengarna räcka för en anställning i 120 år.

Tanken med verket är att väcka frågor om vad en anställning egentligen är och hur anställningar ser ut i dag och framöver. Trots att tjänsten inte kommer att besättas förrän 2025 strax innan invigningen av Korsvägen 2026 är konkurrensen redan stor.

Statens konstråd har redan fått in över 200 ansökningar, både från Sverige och andra länder som bland annat Pakistan, Senegal, Taiwan och USA. Bland de sökande finns pensionärer, modeskapare, diversearbetare, arbetslösa och advokater. Ansökningar har både skickats in på spanska, ukrainska och knackig engelska.

Den som är sugen har fram till 15 december 2025 att söka jobbet.


Relaterade artiklar