• Anna Bergman pluggar till socionom med ersättning från Bodens kommun. Just nu har hon praktik inom individ- och familjeomsorgen.

Avtal

Jobbet betalar utbildningen till socionom

2 mars 2020

Fast anställda i Bodens kommun kan plugga till socionom på arbetsgivarens bekostnad. Något som blivit möjligt tack vare ett lokalt kollektivavtal. Anna Bergman har nappat på erbjudandet.

Tack vare ett lokalt kollektivavtal som Vision och Kommunal tecknat kan fast anställda på socialförvaltningen i Bodens kommun plugga till socionom med ersättning från arbetsgivaren.

Anna Bergman, som tidigare jobbat som vårdbiträde, är en av dem som nappat på erbjudandet. Nu är hon inne på sin femte termin på socionomutbildningen.

– Det är en fantastisk möjlighet. Jag är så tacksam, säger hon.

Under utbildningstiden får hon 21 700 kronor i månaden i ersättning. När den är avslutad har hon förbundit sig att stanna kvar och jobba i kommunen i ett och ett halvt år.

– Det är inga problem för mig. Arbetsuppgifterna är varierande och intressanta och så är jag ju född här och har min familj här.

Avtalet tecknades 2016 och tanken med det var att bidra till att lösa bristen på socionomer i kommunen.

– Det känns jättebra att ha medverkat till ett så framåtsyftande avtal, säger Annelie Wemmenhag, Visions avdelningsordförande i Boden.

Kerstin Larsson, verksamhetschef inom individ-och familjeomsorgen, tycker att avtalet är bra för kommunens rykte som arbetsgivare. Än så länge tror hon dock inte att det haft så stor effekt på personalförsörjningen, eftersom avtalet bara har drygt tre år på nacken.

– Men det är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.


Relaterade artiklar