• Initiativet från arbetsgivaren att utöka friskvården kommer att förbättra relationen mellan anställda och Skellefteå pastorat, säger Elisabeth Asplund, Visions ordförande i Luleåstift.

Friskvård

Dubbel friskvård under corona

8 juni 2020

På grund av coronapandemin får anställda inom Skellefteå pastorat använda mer av sin arbetstid för att träna. "Det är ett resultat av god samverkan mellan facken och arbetsgivaren", säger Elisabeth Asplund, församlingspedagog och Visions ordförande i Luleå stift.

Många arbetsplatser inom Svenska kyrkan har behövt ställa om sin verksamhet på grund av coronasmittan. När somliga delar av verksamheten inte längre kunde bedrivas och arbetstid blev över satsade Skellefteå pastorat på mer friskvård.

– Vi har sedan tidigare 1 700 kronor i friskvårdsbidrag per år och får också hämta ut en badbiljett per vecka på kommunens badhus. Vi har även 30 minuter massage utanför arbetstid varannan vecka som vi betalar 100 kronor för. Men nu har vi också fått en till timme till friskvården, så vi har sammanlagt två timmar i veckan, säger Elisabeth Asplund.

Initiativet till att satsa på mer friskvård kom från arbetsgivaren.

 – Jag tänker att det är resultat av god samverkan mellan facken och en arbetsgivare som vill ha frisk personal, säger Elisabeth Asplund.

Hon menar att erbjudandet från Skellefteå pastorat gett sina anställda har en viktig symbolisk betydelse.

– Jag tror att rent psykologiskt betyder det mycket för oss att vi har en arbetsgivare som vill ge oss det här. Jag tror att det här förbättrar relationen och förtroendet mellan arbetsgivare och anställda, säger Elisabeth Asplund.


Relaterade artiklar