Patti Hansén: ”Det går att utrota hemlösheten”

23 september 2019

Ingen ska behöva sova på gatan. Det menar socialpedagogen Patti Hansén, verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen. Han kräver ett politiskt uppvaknande och vill att fler riktar blickarna mot Finland.

Annelie Perssons liv kraschade 1996. Hon var 30 år och befann sig i en träsnipa utanför Marstrand tillsammans med sin sambo och tvååriga son. När sonens välling skulle värmas visade det sig att spritköket spruckit, som en följd av den hårda vintern. Elden spred sig. Sambon omkom och Annelie Persson låg länge i vattnet och kämpade för sitt och sonens liv.

– Vi låg i fyragradigt vatten i 55 minuter utan flytväst, jag bara sjönk hela tiden. Min son hade 22 grader i kroppstemperatur när de hittade oss, säger Annelie Persson som i dag är 54 år.

Alt-textAnnelie Persson.

Sonen tillbringade tre år på sjukhus och fick skador för livet. Annelie blev sjukpensionär och sedan tre år tillbaka lever hon som hemlös.

Besöker Frukostcaféet

En återkommande vardagsrutin är Frukostcaféet på Vasagatan 14 i Göteborg som drivs av den ideella föreningen Räddningsmissionen. Hit kommer ungefär 150 gäster varje morgon – en del av dem är hemlösa, andra fattigpensionärer eller EU-migranter.

– En vanlig dag vaknar jag förhoppningsvis under tak, sedan åker jag hit och äter frukost, säger Annelie Persson.

Fiskbensparketten knarrar när trötta fötter köar framför serveringsbordet för att få något i magen. I köket väntar 500 färdiga mackor med ost eller rostbiff. På spisen puttrar gröten. Det är tisdagsmorgon och alla stolar är upptagna.

Vill hjälpa människor

Patti Hansén, Räddningsmissionens verksamhetschef för området hemlösa, sitter i personalrummet och knappar på sin dator. Han godkänner lönerapporter för drygt 20 anställda.

Alt-text500 mackor delas ut en vanlig morgon på Räddningsmissionens Frukostcafé som har öppet fyra dagar i veckan.

– Intervjua hellre någon av våra stjärnor som jobbar här, det är de som gör hela verksamheten, säger han och skrattar till när han upptäcker en gulbrun kaffefläck mitt på sin vita t-shirt.

– Typiskt.

Patti Hansén flyttade från Vasa i Finland för 15 år sedan och bosatte sig på västkusten. Efter några år som programledare för Karlavagnen i P4 och Morgonpasset i P3 kastade han in handduken och plockade upp sin socialpedagogik-utbildning. Han började jobba med verksamheter inom psykiatri och missbruk och blev 2015 chef för Räddningsmissionens boende för ensamkommande flyktingbarn. Numera är han chef för fyra verksamheter, bland annat Frukostcaféet och ett akutboende för hemlösa.

– Mitt jobb gör att jag kan hjälpa människor, det ger mig en mening med livet, säger han.

83 procent med bostadsbrist

Patti Hansén har en orubblig tro på att hemlösheten i Sverige kan utrotas och menar att det måste ske ett trendskifte, och det snart. Statistik från Boverket visar att 83 procent av kommunerna har bostadsbrist.

Fakta

Patrick (Patti) Hansén

  • Ålder: 49 år.
  • Gör: Verksamhetschef för området hemlösa på Räddningsmissionen, en ideell förening som bedriver socialt arbete på kristen grund.
  • Familj: Frun Teresia, döttrarna Linn, 10 år, och Vera, 7 år.
  • Fritid: Löpning, basta.
  • Drivs av: Känslan av att bidra med förändring för människor.

Definition av hemlöshet

I hemlöshet ingår akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, kortsiktiga boenden hos familj, släkt eller andra privatpersoner samt sekundära bostadsmarknaden (kommunen hyr ut i andrahand). EU-medborgare som är här tillfälligt och lever i akut hemlöshet ingår inte kartläggningen.

Källa: Socialstyrelsen

– Hemlösheten stiger varje år i alla europeiska länder. Samtidigt har vi en byggboom, men de nya bostäderna byggs inte för de mindre bemedlade och mest utsatta.

Socialstyrelsen kartlägger hemlöshet vart sjätte år. Senaste kartläggningen, från 2017, visar att drygt 33 000 personer var hemlösa, vilket är ungefär lika många som 2011.

Däremot syntes en ökning på personer som befann sig i akut hemlöshet (personer som bor på härbärgen eller sover utomhus). Drygt 5 900 personer vilket är 1 500 fler jämfört med 2011.

Patti Hansén menar att siffrorna är i underkant.

– Socialstyrelsen räknar bara svenska medborgare och det finns ett jättestort mörkertal med papperslösa.

Hur har hemlösheten förändrats senaste åren?

– Vi ser allt fler fattigpensionärer och människor utan psykiatriska diagnoser men som mår skitdåligt. Vi ser också allt fler ensamkommande som kom i samband med flyktingvågen 2015 och som nu vuxit upp men inte fått ordning på sina liv eller fått avslag på asylansökan. Vi har också många utsatta EU-medborgare.

Inspirerad av Bostad först

Att tro att kommunerna själva ska få ordning på hemlöshetsituationen är fruktlöst, menar han. Det behövs i stället en nationell strategi där olika aktörer samarbetar.

Alt-textPatti Hansén har inget fast kontor utan jobbar på plats på enheterna han ansvarar för.

Patti Hansén vill att vi ska blicka österut, mot Finland och deras modell Bostad först som innebär att en person först får en egen bostad och sedan hjälp med att ta itu med eventuella problem.

– Det är ett framgångsrikt samarbete mellan stat, kommuner och frivilligorganisationer. 1987 hade Finland 18 000 hemlösa, i dag är det strax över 5 000 personer.

Som en del av modellen har man tagit fram nya bostäder, bland annat genom att omvandla härbärgen till permanenta bostäder. Strategin infördes 2008 och nu är Finland det enda EU-landet där bostadslösheten minskar, enligt Feantsa, en europeiska federation av organisationer som arbetar med hemlösa.

Linan är skör. Jag har mött människor i hemlöshet som haft höga poster i samhället men som av olika orsaker hamnat snett:

Patti Hansén

Flera svenska kommuner har testat Bostad först-modellen. Men de flesta använder sig fortfarande av ett system med boendetrappor, vilket innebär att den hemlöse får kvalificera sig till sitt boende genom att klättra i en slags hierarki, från härbärgen till olika korttidsboenden och slutligen ett förstahandskontrakt.

– När du visat för allt och alla att du klarar av boendet får du ett eget kontrakt. Men det är så många gånger man kan falla och då är man tillbaka på ruta ett igen, säger Patti Hansén och fortsätter:

– Under de år som jag arbetat med det här har jag sett hur skör linan är. Jag har mött människor i hemlöshet som haft höga poster i samhället men som av olika orsaker hamnat snett. Det är en katastrof.

Viktigt med fast bostad

Att ha en fast bostadsadress är själva grundbulten för att börja göra upp med sitt missbruk och få sitt liv att fungera igen, säger han.

– Utan ett hem kan du inte registrera dig, skaffa mobiltelefon, ha ett bankkort eller ta emot din post. Du vet inte var du ska lägga ditt huvud på natten och är ständigt på jakt efter mat.

Alt-textPatti Hansén och tvillingbrorsan Niclas – också på Räddningsmissionen – underhåller gärna kollegerna.

Patti Hanséns sociala engagemang väcktes i tidiga tonåren när han sommarjobbade hos en finländsk pastor som hade ett pensionat på västkusten. Där bodde hemlösa och människor med missbruksproblem.

– Pastorn var väldigt duktig på att lyfta människor. ”De ska behandlas som kungar och drottningar”, sa han och såg alltid möjligheterna i var och en av dem. Han gav människor fina titlar, som köksmästare och trädgårdsmästare, och med den enkla metoden fick han andra att engagera sig och växa. Jag kände att det var något jag också ville arbeta med som vuxen.

Patti Hansén pratar med ett energiflöde som aldrig tycks sina. På frågan om han ibland har svårt att koppla bort jobbet på fritiden så kommer svaret snabbt.

– Jag är en rastlös själ. Jag älskar löpträning. Mina barn – som är sju och tio år – är i en sådan fantastisk fas i livet och de ger så mycket energi och glädje. Men känslan av att inte riktigt räcka till har jag fått tampas med, även om jag kommer mer och mer tillrätta med den, man måste klappa sig själv på axeln.

Hur menar du då?

– Att se det stora i det lilla. Som att våra akutboenden för hemlösa inte handlar om att få människor helt nyktra, utan om att ge dem en paus så att de har möjlighet att ta små steg. De små stegen är en framgång i sig.

 

Relaterade artiklar