• Annica Gren håller i en lägerverksamhet där ett 70-tal unga träffas. Själv spelar hon inte så mycket datorspel.

Utveckling

Datorspelsklubb för hemmasittare

23 september 2019

I Göteborgs stad finns en unik verksamhet för datorspelsintresserade ungdomar med diagnoser inom autismspektrat. Här får de hjälp att bryta sin isolering och möta andra med samma intresse. Annica Gren samordnar träffarna.

Varför har ni startat en datorspelsklubb för hemmasittare?

– De som deltar i vår verksamhet är unga som tycker att det inte är någon idé att prata med andra eftersom få personer runt dem i verkliga livet delar deras intressen. Här får de chansen att träffa andra med samma intresse. Då börjar de öppna upp och det ger sedan ringar på vattnet. Barnen börjar ofta ställa frågor kring ett ämne som de undrar över, till exempel hur man gör för att jobba med något som har med spelande att göra eller hur man kommer in på ett gymnasium med den inriktningen. Men det är inget vi som jobbar här tar initiativ till att prata om. Det är ungdomarna själva som för det på tal.

Vilken betydelse har spelklubben?

– Det här är unga vars föräldrar berättar att många av dem nästan aldrig lämnar sina rum. När de kommer hit första gången är de oftast motsträviga, men när de märker att det finns andra här som gillar samma saker som de gör börjar de ta kontakt. Föräldrarna berättar att träffarna ofta är den enda ljusglimten i deras barns liv.

Vad gör ni på träffarna?

– Vi spelar. Sedan äter vi. Det är inget tvång att sitta tillsammans med de andra men de flesta väljer att göra det ändå, trots att alla har svårt med sociala kontakter. Medan vi äter pratar spelledarna, som är de som håller i träffarna, om hur de gått när de spelat. Efter det kan det hända att några av de unga och spelledarna går en Pokémon-promenad eller spelar lite pingis. Efter en tid, när gruppen utvecklats, kanske vi gör ett studiebesök på Nintendo i Kungsbacka eller åker till en science fiction-bokhandel tillsammans.

Vad är tanken bakom upplägget?

– Att de unga ska ha det jäkligt gott. Vi ställer inga stora krav och har få regler, här får de koppla av och vara sig själva. Då mår de bättre och är hur sköna och goa som helst.


Relaterade artiklar