Avtal

Trög start för extra ledighet

19 augusti 2019

Sedan ett par år tillbaka kan arbetsgivare i Svenska kyrkan och Vision teckna lokala kollektivavtal om att de anställda kan växla pengarna i semesterdagstillägget mot fler lediga dagar. Den som har 27 semesterdagar får fem dagar extra och den som har 31 semesterdagar dagar får sex dagar.

– Det jag har hört från våra förtroendevalda är att det har gått trögt att teckna avtal med arbetsgivarna, men nu börjar det lossna. Vi vet att många medlemmar tycker att det här är en positiv möjlighet, säger Lotta Söderlund, ombudsman på Vision med ansvar för Svenska kyrkan.

En undersökning Tidningen Vision gjort visar att ungefär 20 procent av arbetsgivarna tecknat avtal med Vision. Ett argument vissa arbetsgivare har mot att teckna avtal är att det inte gäller för alla anställda på arbetsplatsen eftersom Kyrkans Akademikerförbund inte har möjligheten i sitt avtal. En annan orsak till att det gått trögt är att alla inte känner till möjligheten.

Arvika pastorat införde möjligheten att växla semesterdagstillägget mot lediga dagar i mars i år för medlemmarna i Vision, Jusek och Akademikerförbundet SSR. HR-administratören Lisa Fager var den första som nappade.

– Det var jag och en annan anställd här som tyckte det var en bra idé. Så jag gick till mina chefer och de höll med mig på en gång, säger hon.

I år var det bara Lisa Fager som valde att göra semesterväxlingen.

– Jag tror och hoppas att det är fler nästa år när de andra ser att det fungerar bra och möjligheten blir mer känd.


Relaterade artiklar