Karriär

Tilda trivs som trainee

19 augusti 2019

Hur är det att jobba som diakon, präst, ­kyrkomusiker eller församlingspedagog? I Växjö stift kan unga som är sugna på att börja jobba i kyrkan prova på olika ­yrken under ett år. Tilda Johansson har både busat med barngrupper och praktiserat hos biskopen.

Skratt och stoj hörs långt ut på kyrkogården. Det är sommaröppen barnverksamhet i Skogslyckans församlingshem och därinne busar ett tjugotal ettåringar tillsammans med sina föräldrar. Mitt bland dem sitter Tilda Johansson som är trainee i Växjö stads- och domkyrkoförsamling. I dag är hennes jobb att leka, pyssla, kramas, prata, sjunga och spela piano.

– En insikt jag har fått under året är att jag verkligen trivs med att arbeta med barngrupper. Jag har fått självförtroende och lärt mig att möta både barn och föräldrar, säger hon.

15 traineer

Tilda är en av de femton traineer som Växjö stift har anställt för att väcka intresse för kyrkan som arbetsplats.

Under ett år har hon fått pröva de flesta yrken som finns inom kyrkan. Hon har arbetat med diakoni, besökt äldre och stöttat missbrukare. Hon har lett barngrupper och konfirmander, följt prästen vid dop- och vigselsamtal och gudstjänster, hjälpt vaktmästaren och församlingsvärdinnan samt praktiserat hos både stiftsarkivarien och biskopen.

– Roligaste har varit bredden. Det finns yrken inom kyrkan som jag knappt visste fanns, som exempelvis arkivarien som tar hand om och bevarar historiska böcker och föremål. Jättespännande för mig som är historieintresserad.

Under året har hon i huvudsak varit stationerad i Skoglyckans kyrka som Tilda känner väl till eftersom hon tidigare har varit både konfirmand och ung ledare där. När chansen att vara trainee dök upp förra hösten strax efter att hon tagit studenten hoppade hon på direkt.

– Jag har fått en helt ny bild av hur kyrkans styrs och hur medvetet folk jobbar. En sak som slagit mig är hur mycket tid som läggs på att planera och utvärdera. Vi gör inte bara saker utan pratar mycket om vad syftet är och ställer frågan ”Varför?”.

Svenska kyrkans grundkurs

Inom traineeprogrammet som är på 75 procent ingår också att delta i Svenska kyrkans grundkurs på en folkhögskola i närheten. På så sätt har Tilda Johansson också fått god kontakt med de övriga 15 traineerna som är utplacerade runt om i stiftet.

– Vi har haft ganska stor frihet att styra vårt traineeår åt det håll som vi är mest intresserade av. Några har varit mer med präster, andra med musikern eller kanske med vaktmästaren.
Genom att nätverka har vi fått en bra inblick i hur arbetet läggs upp i andra kyrkor.

Som person tycker Tilda Johansson att hon har växt mycket under året. Hon beskriver att hon har blivit mer ansvarstagande, mindre orolig att göra fel och för att möta personer hon inte känner.

– Jag har lärt mig att det mesta löser sig och också sänkt kraven på mig själv. Allt måste inte vara perfekt. I början av året hade jag aldrig vågat att leda en grupp med barn och föräldrar själv men det klarar jag nu.

På frågan om man måste tro på Gud för att vara trainee svarar hon att det naturligtvis underlättar att ha en kristen tro om man ska jobba inom kyrkan, även om egen religiositet inte har varit något krav för att få tjänsten.

– Om barnen frågar om jag tror på Gud svarar jag ja, något annat hade varit konstigt. Samtidigt är ju tro något väldigt personligt och jag brukar låta barnens frågor styra snarare än att berätta jättemycket om min egen tro.

Numera är hon också tryggare med att inte behöva ha alla svar utan att det är okej att säga ”Jag vet inte”.

– Men man måste ha ett intresse för kristendom och kyrka, annars blir det komplicerat att jobba med det.

Fallit väl ut

Till hösten är hennes plan att åka som au-pair till London eller att vikariera inom kyrkans barngrupper eller den kommunala förskolan. Så småningom planerar hon att läsa vidare, på sikt kanske det blir församlingspedagog, men vägen dit är lång. Först behövs en lärarutbildning och sedan ett påbyggnadsår. För flera av hennes traineekompisar är dock målet tydligare och flera har sökt till utbildningar som präst eller diakon.

Christina Evertsson, stiftspedagog på Växjö stift, har utformat traineeprogrammet och är nöjd med utvecklingen.

– Det vi kan se hittills är att det fallit väl ut, konstaterar hon.

Syftet med traineeprogrammet är att lyfta upp kyrkan som arbetsplats. Det finns en rad olika yrkesområden inom Svenska kyrkan men vad de innebär och vad som krävs, är för många ganska anonymt.

– Vi står inför ett stort rekryteringsbehov inom de närmaste åren, men kyrkan har hittills inte varit så bra på att marknadsföra sig som arbetsplats, säger hon.

Störst behov kommer det att finnas av präster, diakoner, kyrkomusiker och församlingspedagoger berättar Christina Evertsson.

– Vägen till de här yrkena lång och om man inte vet så mycket om dem kanske man inte vågar hoppa på en så mångårig utbildning som krävs.

I höst börjar ytterligare en grupp traineer och intresset hos såväl sökande som hos församlingarna har varit stort. Något Christina Evertsson tycker är bra.

– Även om traineen inte ska ersätta befintlig personal får församlingen en extra resurs och traineen får möjlighet att göra en meningsfull insats för sina medmänniskor och för Svenska kyrkan, samtidigt som de får egen handledning och utbildning.

Trainee i Växjö Stift

Traineeprogrammet vänder sig till unga mellan 18 och 25 år som är eller har varit aktiva i Svenska kyrkan. Programmet startade 2018 med 15 traineer. Församlingarna får ansöka om traineer och står för en del av kostnaden och handledning. De ska också se till att det finns meningsfulla arbetsuppgifter. Förutom anställningen på 75 procent går traineerna Svenska kyrkans grundkurs på 25 procent och medverkar i möten och nätverksträffar. I höst kommer det att finnas traineer även i Karlstad stift och i Sollentuna församling.


Relaterade artiklar