Ingen ska bli sjuk av jobbet

19 augusti 2019

Så var det dags igen. Att stänga in sig efter några veckor i total frihet. Dags för en helt annan dygnsrytm och att tillbringa större delen av dagen inomhus. Känner mig alltid lite som ett djur i bur första dagarna på jobbet efter semestern.

Aldrig känns väl arbetsmiljön så viktig som nu. Luft, ljud, ljus och ergonomi måste vara perfekt för att vi som har inomhusjobb ska orka en lång höst och vinter.

Ingen ska behöva bli sjuk av jobbet. Det kan låta självklart men vi vet att verkligheten ser helt annorlunda ut. Statistik från Statistiska Centralbyrån talar sitt tydliga språk. Den totala sjukfrånvaron minskar visserligen långsamt, men är fortfarande högre i kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor än i privat sektor.

Det här första numret efter sommaruppehållet handlar mycket om arbetsmiljö, både den fysiska och den psykosociala.

Vår reporter Niklas Lindstedt har besökt tandsköterskorna som jobbar i byggnad 13 på Blekingesjukhuset i Karlskrona. De berättar om yrsel, näsblod och ständig trötthet. Arbetsgivaren konstaterar att det inte är något fel på arbetsmiljön medan tandsköterskorna menar att de jobbar i ett sjukt hus. Läs och döm själva. Sidorna 28–34.

Nu är också pusslandets tid inne. Hämta, lämna, vabba, vobba. Att vara småbarnsförälder i karriären är en svår ekvation. Det visar vår undersökning. Flexiblare arbetstider står högt på ­önskelistan. Tidningen Visions Sara Jonerin skriver om bolaget God assistans Syd där man infört speciella regler för att bli en så föräldravänlig arbetsplats som möjligt. Läs mer på sidorna 15–19.

Arbetsmiljön är en av de viktigaste fackliga frågorna och det kommer att märkas i tidningen.

Välkommen till en spännande höst med Tidningen Vision!


Relaterade artiklar