Arbetsmiljö

Kan jag vabba min hund?

11 april 2024

"Jag har en hund som har blivit mycket sjuk och kommer troligen inte klara sig. Jag behöver åka med vovven till sjukhuset några dagar och undrar vilka rättigheter jag har. Jag är ensamstående och min hund betyder väldigt mycket för mig. Kan jag vabba som för ett barn? Kan jag sjukskriva mig? Det känns mycket orättvist om jag ­skulle behöva vara ledig utan lön" skriver en läsare. Rådgivarna på Vision Direkt svarar.  

Svar från rådgivarna på Vision Direkt:

Du kan tyvärr inte vabba för din hund. Du kan dock sjukskriva dig i fall det är något som påverkar dig psykiskt och om du inte orkar jobba. 

När det gäller att ta hand om sjukt husdjur finns det vanligtvis inga specifika rättigheter som att "vabba" för barn.

Det är bäst att diskutera din situation med din arbetsgivare för att se om det finns möjlighet till flexibilitet i arbets­schemat, möjlighet till att flexa, användning av semesterdagar, eventuell obetald ledighet eller andra lösningar.

Ibland kan det också vara möjligt att få sjukskrivning från din läkare om du känner dig psykiskt påverkad av situationen.

→ Fler frågor och svar som rör ditt arbetsliv hittar du här!

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.