Utveckling

Hur flyttar man en kyrka?

19 augusti 2019

Fem frågor till Tommy Stridsman fastighets- och kyrkogårdschef i Kiruna pastorat.

– Antingen genom att plocka ned den i delar eller att köra hela kyrkan på en trailer på en gång. Vi har inte bestämt än, men huvudspåret för tillfället är att vi flyttar den i sin helhet.

Det är alltså malmbrytningen som gör att ni måste flytta Kiruna kyrka. När är det dags?

– Det ska bli 2025 eller 2026 men planeringen är igång sedan fyra år tillbaka. Det är många inblandade, som LKAB, kommunen och länsstyrelsen. Det finns massor av kyrkoantikvariska föremål som måste flyttas och det krävs tillstånd för allting. Bara orgeln väger flera ton.

Var ska kyrkan stå efter flytten?

– Det blir cirka fyra kilometer österut. Kyrkan kommer att stänga ett år innan flytten och öppna igen två år efter att den är på plats.

Finns det gravar vid kyrkan, vad händer med dem?

– Det finns en minneslund men den kommer att flyttas. Det blir troligtvis en symbolisk ceremoni där man tar en skopa jord ur marken och flyttar till en ny plats. Det finns också ett kolumbarium med ett par tusen urnor som måste rivas. Men för att få flytta dem måste vi ha samråd och tillstånd från de anhöriga.

Vad blir det på platsen där kyrkan står i dag?

– Där kommer det att bli en gruvstadspark. Krematoriet, Mariakapellet och även Hjalmar Lundbohms grav kommer säkerligen att vara kvar flera år till även om LKAB har löst in marken.

Tommy Stridsman

Ålder: 55 år.
Yrke: Fastighets- och kyrkogårdschef.
Arbetsplats: Kiruna pastorat.
Bor: Hus i Kiruna.
Familj: Fru, tre barn och hund.
Fritid: Fotboll, ordför­ande och tränare i Kiruna FF.
Bästa arbetsredskap: Medarbetarna.


Relaterade artiklar