Ledare: Varma händer går ej att ersätta

3 juni 2019

Det går fort nu. AI-revolutionen är här. Chatbotar tar över fler och fler arbetsuppgifter med hjälp av Arti­ficiell intelligens. De flesta av oss välkomnar utvecklingen, i alla fall om det innebär att vi kan överlåta tråkiga och monotona arbetsuppgifter till en robot. Äntligen får vi tid över till annat.

Hur det blir är upp till oss. Det är vi som bestämmer över robotarna och inte tvärtom. Det är viktigt att komma ihåg att de inte är någon form av rymdvarelser som kommit för att ta över vår civilisation. Det är vi som väljer hur intelligent en robot ska vara och vilka uppgifter den ska kunna utföra. På gott och på ont. Det har nämligen visat sig att de flesta som jobbar med att programmera våra nya robotarbetskamrater är vita män. Vilket gör att det är vita mäns syn på världen förs över till robotarna. Inte alltid helt lyckat.

Men det finns egenskaper som inte går att automatisera. En gammal pappa ligger på sjukhus. Han har ramlat och slagit sig och han är orolig. Då finns där varma händer som lugnar, tröstar och håller om. Då finns där en människa som ringer till oss oroliga anhöriga och säger att vi ska komma för att han behöver oss. Varma händer, empati, moral och kreativitet är egenskaper som inte går att ersätta med en robot.

Det här numret, som är det sista före sommaruppehållet, handlar till stor del om framtidens arbetsliv och vad det innebär för er som jobbar i välfärden. Vi har besökt Nacka kommun där robotar införts i socialtjänsten. Kim Matulin är socialsekreterare där och lovordar sin robotkollega Yasemin. Vi har också provchattat med roboten Sally i Helsingborg.

Välkommen till framtiden på sidorna 12–21.

Ha en skön sommar så ses vi i mitten på augusti!


Relaterade artiklar