• Maria Karlsson, receptionist och vigselförrättare.

Arbetsmiljö

5 frågor: Vad är det bästa med att viga par?

3 juni 2019

Fem frågor till Maria Karlsson, receptionist och vigselförrättare i Vara kommun.

– Det är den högtidliga stunden. Att gifta sig är en stor sak för folk och att jag får vara den som viger dem är en fin känsla. Jag känner mig speciell och stolt i den stunden.

Oftast är det politiker och höga tjänstemän som är vigselförrättare. Hur kom det sig att du som är receptionist fick uppdraget?

– Förut jobbade jag med att administrera de borgliga vigslarna i kommunen men sedan var det en kollega på kansliet som föreslog mig till kommunstyrelsen som vigselförrättare. Jag var jättestolt att få ett sådant hedersuppdrag.

Hur går det till att få rätt att viga folk?

– Kommunstyrelsen skickade in mitt namn till länsstyrelsen och jag fick göra ett test med frågor om en massa lagar och förordningar. Sedan fick jag ett förordnande på fyra år. Sedan får man göra ett nytt test varje gång förordnandet går ut.

Hur många par har du vigt under de här sex åren?

– Jag räknade faktiskt inför en intervju i personaltidningen Varaktigt för ett tag sedan och kom fram till att det är 90 par. På alla hjärtans dag i februari varje år har vi drop-in vigslar på Bjertorps slott, då brukar det komma ett 30-tal par.

Vilken vigsel kommer du ihåg mest?

– Det var när jag vigde min bästa barndomskompis som jag har känt sedan vi var väldigt små. Det var en överraskningsvigsel under ett 50-årskalas. Det var väldigt speciellt och då var det svårt att hålla känslorna i styr.  

Maria Karlsson

Yrke: Receptionist/vigselförrättare.
Arbetsplats: Vara kommun.
Ålder: 54 år.
Familj: Make, tre barn och katt.
Bor: Hus utanför Vara.
Bästa arbetsredskap: Min vigsel­penna som jag skriver under vigselbeviset med. Måste vara exakt samma färg som trycket på beviset.


Relaterade artiklar