Varför bevakade du valet i Zimbabwe?
24 september 2018
Fem frågor till Anna Andersmark programhandläggare för Zimbabwe.
– Svenska kyrkan fick en inbjudan av Zimbabwes kristna råd, ZCC, att ingå i en internationell ekumenisk delegation att tillsammans med lokala observatörer övervaka valet. Kyrkan spelar ju en helt annan roll i Zimbabwe än i Sverige. Efter Mugabes styre är människor rädda och har väldigt liten tilltro till regering och stat men kyrkan litar man på. Inför valet drev ZCC en kampanj för att uppmuntra folk att rösta.
Vad gjorde du under valet?
– Tillsammans med en kvinna från ZCC och en man från Ghana besökte jag bland annat fem vallokaler på landsbygden och i Harare. Vi var med under röstningen i valstationerna och kollade också hur det gick till när väljare som behövde fick hjälp vilket har varit omdebatterat med tanke på risken för fusk.
Tror du att allt gick rätt till?
– Omöjligt för mig att säga. Det var nära 11 000 valstationer och det finns många sätt att fuska på. Där vi var gick det lugnt till och valarbetarna var noga och tog sitt uppdrag på stort allvar. EUs slutrapport och analys blir viktig vad gäller om det var ett fritt, rättvist och trovärdigt val.
Märkte du något av våldet efter valet?
– Precis innan vi åkte till flygplatsen fick vi höra att det började bli bökigt på stan. Just när vi skulle gå på planet såg vi på tv att det var upplopp. Det kändes helt surrealistiskt. Otroligt sorgligt, det var ju det som inte skulle hända.
Anna Andersmark
Titel: Svenska kyrkans programhandläggare för Zimbabwe.
Arbetsplats: Kyrkokansliet internationella avdelningen i Uppsala.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambo och två döttrar.
Fritidsaktiviteter: Vara med familjen, laga mat, pyssla med färg och form i hemmet.
Bästa arbetsredskap: Mina kollegor.
Favoritresemål: Jag reser inte så mycket privat men jag har bott både i Sydafrika och Zimbabwe. Zimbabwe har oerhört mycket att erbjuda. En fantastisk tillgång på djur och natur och det är inte särskilt exploaterat.
Relaterade artiklar
De stöttar hbtqi-personer i religiösa frågor
Till Regnbågslinjen kan hbtqi-personer ringa och få stöd i livet. Bakom initiativet står Kyrkans SOS. "Jag önskar att linjen inte behövdes, att hbtqi-personers livsvillkor var så pass integrerade i samhället redan. Men tyvärr ser det inte ut så", säger projektledaren Susanne Göransson.