Mäter stress i kyrkan
28 november 2017
Hur mår präster och diakoner på jobbet? Det har 3 600 anställda i Svenska kyrkan över hela landet fått svara på i en kartläggning som Centrum för tillämpad arbetslivsforskning, CTA, vid Malmö högskola nu gör.
Personer som jobbar i kontaktyrken, med andra människor, löper stor risk att drabbas av psykisk ohälsa i jobbet. Präster och diakoner är bland dem som ligger högst i Försäkringskassans statistik.
– Vi hoppas att resultaten från undersökningen ska kunna vara ett underlag till diskussioner om den psykosociala arbetsmiljön ute på arbetsplatserna i församlingarna, säger Anders Edvik, lektor på CTA.
I frågorna som diakonerna och prästerna fått svara på utgår forskarna från krav och resurser i jobbet; tycker de att jobbet känns meningsfullt, får de stöd från chefer och kolleger och finns det möjlighet till återhämtning efter perioder med hög arbetsbelastning?
Emma Norling är diakon i Gustavsberg-Ingarö församling. Hon tycker det är bra att forskare undersöker arbetsmiljön.
– Vi har ett påfrestande jobb med tunga ärenden och oregelbundna tider. Det är viktigt med återhämtning, stöd och handledning men frågan är hur det ser ut i verkligheten?
I början av nästa år hoppas Anders Edvik att resultaten ska presenteras för de anställda i Svenska kyrkan.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Bäst på jämställda löner
Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner är större i övriga sektorer än i Svenska kyrkan. Medan löneskillnaden mellan män och kvinnor ökat i samhället i stort fortsätter fortsätter män och kvinnor i Svenska kyrkan att tjäna ungefär lika mycket, visar lönestatistik från arbetsgivarna.