Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

- Att hyra in personal är en kortsiktig lösning på välfärdens bemanningskris. Kommunerna borde stället satsa på bättre arbetsmiljö och högre löner för sin egen personal, säger Veronica Magnusson.

Skenande kostnader för hyrpersonal i kommunerna

Publicerad 2024-04-26

Sveriges kommuner hyrde in tillfällig personal till en sammantagen kostnad av 3,2 miljarder kronor under 2022. Det innebär en ökning med 330 procent under tio år. Samtidigt är det få kommuner som räknar på merkostnaderna för att hyra in personal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision.

I de allra flesta fall innebär det ökade kostnader att hyra in personal under en kortare tidsperiod, jämfört med att anställa. Statistik från SCB och SKR visar på en dramatisk kostnadsökning för kommunerna under en tioårsperiod.

Vision har genomfört en undersökning bland HR-chefer i kommuner och regioner kring användandet av konsulter och tillfälligt inhyrd personal. Resultatet visar att så gott som samtliga kommuner är beroende av inhyrd personal för att klara bemanningen. Vanligast är att hyra in personal inom socialtjänsten, så som socialsekreterare eller äldreomsorgspersonal, under en period av en till sex månader.

- Att hyra in personal är en kortsiktig lösning på välfärdens bemanningskris. Ju mer kommunerna gör sig beroende av inhyrd personal, desto mer ökar kostnaderna. Det är pengar som kommunerna i stället borde satsa på bättre arbetsmiljö och högre löner för personalen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Trots stora kostnadsökningar jobbar få kommuner aktivt med att minska beroendet av hyrpersonal. En mycket liten andel av kommunerna har tagit fram en politisk strategi för att jobba med frågan.

- Det som förvånar mest är att kommunerna inte har koll på hyrkostnaderna eller en strategi för när det ska användas. Särskilt i tider av besparingar och nedskärningar. Inhyrd personal är ibland nödvändigt, men det visar sig att det används på ett omedvetet sätt. Man måste också se konsekvenserna i form av mindre pengar till anställd personal och bristande kontinuitet för den som behöver stöd från socialtjänst eller omsorg. Vi tror att dessa pengar gör bättre nytta i satsningar på fast anställd personal, säger Veronica Magnusson.

 Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i form av två enkäter som besvarats av HR-chefer i kommuner och regioner under perioden 19 januari- 6 februari. Svarsfrekvensen var 59 procent för kommunerna och 67 procent för regionerna.

Statistiken gällande kostnader för hyrpersonal kommer från SCB och SKR.

Läs rapporten som bifogas nedan. 

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24. 

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss