Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson

Ny undersökning: Fyra av tio går till jobbet trots sjukdom

Publicerad 2023-02-08

Nästan fyra av tio anställda går till jobbet trots att de är sjuka. En ny undersökning som Vision beställt från undersökningsföretaget Infostat visar att många kommun- och regionanställda inte har råd att sjukskriva sig.

Nya siffror från Infostat visar att karensavdraget slår hårt mot yrkesgrupper med lägre inkomst, och främst mot kvinnor. Bland ensamstående kvinnor med hemmavarande barn uppger sex av tio att de gått till jobbet trots att de varit sjuka. Det främsta skälet är ekonomin.

Regeringen meddelade nyligen att man kommer att undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

- Det är ett välkommet besked. Vision anser att karensavdraget bör slopas. Avdraget slår hårt mot lågavlönade yrkesgrupper och det är en viktig fråga för många av Visions medlemsgrupper som inte kan jobba hemifrån och måste sjukskriva sig vid minsta symptom, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Vision anser dock att ett avskaffande för vissa yrkesgrupper inte ska göras för snävt. Karensavdraget slår mot alla yrkesgrupper som inte kan jobba hemifrån.

Enligt en tidigare medlemsundersökning av Vision uppger nästan hälften av biblioteksassistenterna att de hararbetat när de varit sjuka för att de inte har råd att vara sjukskrivna.

 - Är man sjuk ska man inte behöva gå till jobbet och riskera att smitta andra – oavsett vilken yrkesgrupp man tillhör, vilka ekonomiska förutsättningar man har eller om man måste vara på arbetsplatsen. Att färre går till jobbet sjuka medför vinster både för samhället och för den enskilde individen, säger Veronica Magnusson.

Några resultat från Infostats undersökning:

  • Totalt anser 42 procent att karensavdraget ska slopas. 36 procent anser ska vara kvar och 22 procent vet ej.
  • Inom kommunsektorn anser 56 procent att karensavdraget ska slopas.
  • Bland de som inte kan jobba hemifrån och som gått till jobbet, trots sjukdom, anser 63 procent att det kostar för mycket att sjukskriva sig.
  • Bland dem som gått till jobbet med sjukdomssymptom är 39 procent arbetare och 17 procent tjänstemän. 24 procent av arbetarna och 55 procent av tjänstemännen jobbade hemifrån när de var sjuka. 

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes under vecka 3- 4 och bygger på svar från 1500 personer.

Fakta karensavdraget: En löntagare förlorar i genomsnitt ungefär 1 700 kronor före skatt på karensavdraget (baserat på en medellön på 37 00 kronor i månaden och ett avdrag på 20 procent av sjuklön under en vecka).

För ytterligare kommentarer, kontakta:
Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn: 070- 246 21 24 eller Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef i Vision, tfn: 072 – 453 20 82.

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss