Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Ny undersökning: Brist på resurser inom socialtjänsten gör att utsatta inte får rätt stöd

Publicerad 2022-03-16

Trots miljardöverskott i kommunsektorn är landets socialtjänster underfinansierade. Resultat i en kommande rapport från Vision visar att bara var åttonde medlem inom socialt arbete anser att resurserna räcker för att ge människor det stöd de har rätt till. Vision varnar för att många kommuner kommer att ha svårt fullgöra sitt uppdrag när människor nu flyr till Sverige från Ukraina.

Kostnaderna för individ- och familjeomsorgen är högre vad än vad kommunerna har budgeterat för. De visar siffror från en kommande undersökning där drygt 1 400 av Visions medlemmar inom socialt arbete ingår. Endast var åttonde medlem upplever att verksamheten har tillräckliga ekonomiska resurser för att tillgodose individens rättigheter. Obalansen mellan verksamhetens lagstiftade krav och resurserna leder till att människor i utsatta situationer inte får den hjälp som de har rätt till.

– Medarbetare och chefer ställs inför valet mellan att hålla budget eller att följa lagen och det är förstås helt orimligt. Läget är akut på många håll och nu ökar trycket ytterligare när människor som flyr kriget i Ukraina behöver stöd. Kommunerna måste utforma socialtjänsternas budget och uppdrag utifrån lagstiftningen men också ha kapacitet att hjälpa till vid kriser, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Resursbristen leder till långa väntetider och insatser som inte matchar individers behov menar medlemmarna, men den främsta konsekvensen är att det förebyggande arbetet uteblir. Enligt Vision är det allvarligt då det finns stora vinster att hämta för samhälle och individer med att ge stöd tidigt vid social problematik.

Av undersökningen framgår att särskilt socialsekreterare och skolkuratorer, som till stor del arbetar med barn och unga, uppger att resurserna inte räcker till. Vision ser nu en risk att mottagandet av flyktingar från Ukraina kommer att leda till ännu mindre tid för förebyggande arbete.

– Det finns en samsyn om att polisen inte ensamma kan bryta gängrekryteringen och att socialtjänsten har en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet. Ett första steg är att socialtjänstens förebyggande arbete tydliggörs i socialtjänstlagen. Om inte det förebyggande arbetet ska prioriteras ner ytterligare behövs på kort sikt också extra resurser för att hjälpa de som är på flykt från Ukraina, säger Veronica Magnusson.

Vision menar också att det förebyggande och uppsökande arbetet är avgörande för att skapa förtroende och öka kunskapen om socialtjänstens verksamhet. När tid saknas för att förklara hur regelverket fungerar riskerar socialtjänsten även i framöver att bli en måltavla för kampanjer som syftar till att undergräva verksamheten och skapa misstro.

Läs Visions bifogade PM ”Vänd på stenen socialtjänsten fastnat under”. 

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070- 746 21 24. För frågor om rapporten, kontakta Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg, tfn 08-789 64 37.

Filer

PDF-fil

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss