Välfärdens medarbetare ska ha möjlighet till livslångt lärande
2021-05-27
Varannan medlem i Vision tror att de kommer behöva vidareutbilda sig framöver, men bara ett fåtal är beredda att ta studielån. Det visar en ny undersökning från Vision om kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning. Resultaten skickar viktiga signaler till regeringen att utveckla möjligheterna till en förmånlig studiefinansiering, liksom att anpassa kursutbudet för yrkesverksamma.
Visions medlemmar vill höja sin kompetens, och det är glädjande. Med ny kunskap kommer fler verktyg att använda i yrket men också mer motivation, arbetsglädje och ökad trygghet inför förändringar. För den enskilde medarbetaren är lärande och utveckling nödvändigt för att bidra till verksamhetsutvecklingen men också för att fortsatt vara efterfrågad på arbetsmarknaden.
Vår undersökning visar tydligt att medlemmarna vill kunna studera under hela arbetslivet, för att bli skickligare i sitt yrke eller för att ha större chans att byta jobb. Däremot är man inte beredd att ta studielån och de flesta vill kunna kombinera studier och jobb. Det är klara besked och vi förväntar oss förslag som möter upp medlemmarnas behov och önskemål.
Detta efterfrågar medlemmarna:
- ett mer förmånligt studiestöd för yrkesverksamma
- ett större utbud av utbildningar på deltid och distans, så att fler kan studera och jobba samtidigt
- förbättrade möjligheter till validering. Lång praktisk erfarenhet av ett yrke är meriterande och kan ofta jämställas med den kunskap som inhämtas från utbildningar.
Att skapa trygghet i förändringen är en viktig del av ett hållbart arbetsliv – ett arbetsliv där alla ska orka och vilja jobba fram till pension. Detta förutsätter en god arbetsmiljö som ger möjlighet till trygghet, utveckling och livslångt lärande. För Vision är det här en hjärtefråga, och vi kommer att bidra allt vi kan för att göra arbetslivet mer hållbart.
Veronica Magnusson, förbundsordförande