Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Smarta arbetsgivare gör något bra av kritiken

2021-03-03

Medicinska sekreteraren och Vision-medlemmen Ingrid Leirnes straffades med omplacering för en insändare i lokaltidningen. Vision drev ärendet vilket resulterade i att Ingrid fick behålla sitt jobb och ta emot ett skadestånd. Men trots att meddelarfriheten är grundlagsskyddad är det många som tvekar att använda den.

Nu berättar SVT:s Uppdrag Granskning om Ingrid Lerines och andra visselblåsare som använt sin meddelarfrihet och blivit bestraffad av arbetsgivaren. Det är också något som Tidningen Vision berättat om i flera artiklar tidigare.

Att som offentligt anställd gå till media med uppgifter om missförhållanden på sin arbetsplats är en grundlagsskyddad rättighet, genom den så kallade meddelarfriheten. Meddelarskyddet innebär att arbetsgivare inte har rätt att göra efterforskningar kring vem som lämnat uppgifterna eller att bestraffa den.

Privatanställda har inte samma skydd men sedan 2017 gäller efterforskningsförbudet även för de som är anställda inom privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad. Det gäller också inom kommunala bolag som kommuner har avgörande beslutsrätt över. Vision menar att efterforskningsförbudet även bör omfatta alla anställda i privata verksamheter som drivs av offentliga medel.

Trots att meddelarfriheten är lagstadgad för offentliganställda tvekar många att använda den. En enkät som SVT gjort visar att åtta av 35 fackförbund anser att rädslan för att påtala missförhållanden ökat de senaste åren. Det är farlig utveckling som riskerar att leda till tystare arbetsplatser.

Klart är att det i många organisationer finns stora kunskapsluckor kring dessa viktiga frågor. Därför behöver kunskapen höjas på alla nivåer så att anställdas rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter blir kända. Samtidigt måste chefer få rimliga förutsättningar att ta emot kritik och åtgärda de problem som lyfts. Skyddsombuden ute på arbetsplatserna måste få möjlighet att utföra sina uppdrag så att medlemmarna företräds på ett bra sätt.

Yttrandefrihet och meddelarskydd är inte bara grundbultar för vår demokrati, det bidrar också till en bättre verksamhet och en god arbetsmiljö. Öppenhet och insyn skapar tillit så att medarbetarna kan ägna fokus och energi åt att utveckla verksamheten. Facklig organisering och skyddsombud på arbetsplatsen gör att problem eller missförhållanden uppmärksammas istället för att sopas under mattan. Smarta arbetsgivare uppmuntrar medarbetarnas kritikrätt.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss