Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Smarta arbetsgivare gör något bra av kritiken

2021-03-03

Medicinska sekreteraren och Vision-medlemmen Ingrid Leirnes straffades med omplacering för en insändare i lokaltidningen. Vision drev ärendet vilket resulterade i att Ingrid fick behålla sitt jobb och ta emot ett skadestånd. Men trots att meddelarfriheten är grundlagsskyddad är det många som tvekar att använda den.

Nu berättar SVT:s Uppdrag Granskning om Ingrid Lerines och andra visselblåsare som använt sin meddelarfrihet och blivit bestraffad av arbetsgivaren. Det är också något som Tidningen Vision berättat om i flera artiklar tidigare.

Att som offentligt anställd gå till media med uppgifter om missförhållanden på sin arbetsplats är en grundlagsskyddad rättighet, genom den så kallade meddelarfriheten. Meddelarskyddet innebär att arbetsgivare inte har rätt att göra efterforskningar kring vem som lämnat uppgifterna eller att bestraffa den.

Privatanställda har inte samma skydd men sedan 2017 gäller efterforskningsförbudet även för de som är anställda inom privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad. Det gäller också inom kommunala bolag som kommuner har avgörande beslutsrätt över. Vision menar att efterforskningsförbudet även bör omfatta alla anställda i privata verksamheter som drivs av offentliga medel.

Trots att meddelarfriheten är lagstadgad för offentliganställda tvekar många att använda den. En enkät som SVT gjort visar att åtta av 35 fackförbund anser att rädslan för att påtala missförhållanden ökat de senaste åren. Det är farlig utveckling som riskerar att leda till tystare arbetsplatser.

Klart är att det i många organisationer finns stora kunskapsluckor kring dessa viktiga frågor. Därför behöver kunskapen höjas på alla nivåer så att anställdas rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter blir kända. Samtidigt måste chefer få rimliga förutsättningar att ta emot kritik och åtgärda de problem som lyfts. Skyddsombuden ute på arbetsplatserna måste få möjlighet att utföra sina uppdrag så att medlemmarna företräds på ett bra sätt.

Yttrandefrihet och meddelarskydd är inte bara grundbultar för vår demokrati, det bidrar också till en bättre verksamhet och en god arbetsmiljö. Öppenhet och insyn skapar tillit så att medarbetarna kan ägna fokus och energi åt att utveckla verksamheten. Facklig organisering och skyddsombud på arbetsplatsen gör att problem eller missförhållanden uppmärksammas istället för att sopas under mattan. Smarta arbetsgivare uppmuntrar medarbetarnas kritikrätt.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss