Rätt att börja med barnen
2021-09-10
Barn och ungas välmående är en angelägenhet som Vision drivit under flera år. Bland annat tillsammans med #Ångestpodden har vi inom kampanjerna #mellanstolarna och #varärminkurator uppmärksammat att barn och unga med psykisk ohälsa alltför ofta hamnar mellan stolarna. Vi har lyft fram behovet av att verksamheter som ska stödja barn arbetar närmare varandra och närmare barnen, ungdomarna och deras föräldrar.
Nu har Vision lämnat ett remissvar på delbetänkandet med det passande namnet ”Börja med barnen! En sammanhållen god och nära vård för barn och unga (SOU 2021:34)".
Utredningen, som har i uppdrag att se över förutsättningarna för en mer sammanhållen, god och nära vård för barn och unga, beskriver ett fragmentiserat och svårnavigerat vårdlandskap för barn, unga och deras föräldrar. Utredaren konstaterar att det saknas ett helhetsansvar och det brister i samordning mellan de verksamheter som ska vara till för våra barn och unga som inte mår bra.
Vision delar den bilden men vi känner oro för att förslagen inte är tillräckliga för att säkerställa att barn och unga får rätt stöd i rätt tid. Våra medlemmar som arbetar inom olika vårdande och stödjande verksamheter och som möter dessa barn och unga beskriver en frustration över att verksamheternas uppdrag ofta är avgränsade och saknar ett helhetsperspektiv. Vilket leder till att barn och unga alltför ofta hänvisas mellan olika verksamheter, faller mellan stolarna och inte får de insatser de behöver på ett samordnat sätt.
Barn, unga och deras föräldrar behöver en tydlig väg in vid behov av stöd kring psykisk ohälsa. Förslagsvis är det barnhälsovården och elevhälsan som är den ingången. Vision ser gärna mer av teambaserade arbetssätt där elevhälsa, primärvård, specialistvård och socialtjänst arbetar i team kring barn och unga som behöver stöd från olika verksamheter.
Att främja hälsa och förebygga ohälsa hos barn och unga är en vinst för hela samhället. Vision tycker att det är bra att det främjande perspektivet lyfts fram av utredaren. I vårt remissvar, liksom i det remissvar vi lämnade kring förslaget till ny socialtjänstlag, betonar vi vikten av att det förebyggande arbetet uppvärderas och tydliggörs.
Barn, unga och deras föräldrar ska inte själva behöva samordna sin vård. Därför tycker vi att förslaget om fast vårdkontakt för samordning är utmärkt. För helhetsperspektivet skulle det bli ännu bättre om det kompletteras med att även elevhälsan ingår i regleringen av det som kallas samordnad individuell plan, så kallad SIP.
Vision delar flera av utredarens förslag, men vi saknar konkreta förslag kring kompetensförsörjning, attraktiva arbetsplatser och goda arbetsvillkor för de anställda. På sikt finns ekonomiska vinster att hämta, men för att nå önskade effekter behöver också resurser tillföras.
En sammanhållen vård för barn och unga, som har fokus på att främja och förebygga hälsa, gör att färre hamnar mellan stolarna och fler mår bättre.
Veronica Magnusson, förbundsordförande