Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Mer behövs för att öka tryggheten på jobbet

2022-02-02

Utredningen om ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsviktiga funktioner lämnade idag sina förslag till justitieminister Morgan Johansson. Vision välkomnar förslagen om att all personal inom socialtjänsten får ett straffrättsligt skydd mot hot och våld. Men det räcker inte, alla som utsätts för hot och våld på jobbet behöver omfattas av skyddet. Vision vill också att ett skydd mot diffusa hot utreds, att fler anmälningar om hot och våld utreds av polis samt att möjligheten att få skyddad identitet med anledning av yrkesutövning ses över och förstärks.

Det är klokt att Visions undersökning om förekomsten av hot och våld inom socialt arbete, "Har du familj?", utgör en grund för utredningens underlag. Vår undersökning visade att nästan hälften av personalen inom socialt arbete utsatts för hot, våld, trakasserier eller personangrepp de senaste 12 månaderna vid ett eller flera tillfällen.

Det handlar om behandlingspersonal, socialsekreterare, biståndshandläggare, kuratorer och fältassistenter – yrkesgrupper som har samhällets uppdrag att ge stöd och hjälp till personer i utsatta situationer. På grund av det får de utstå våld och hot som kryper in i privatlivet, som riktar sig mot dem själva eller deras anhöriga.

Det är i dag väldigt lätt att med några få knapptryck ta fram information om var någon bor och uppgifter om familjen och sprida dessa uppgifter i sociala medier och utöva direkta eller indirekta hot. Tre av tio av de som har utsatts svarar i vår undersökning att de fått inget eller otillräckligt stöd av arbetsgivaren efter det inträffade. Tre av tio av samtliga respondenter tycker att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för att förebygga hot, våld och förtal. Därför driver Vision också påverkansarbete för att arbetsgivarna ska ta sitt arbetsmiljöansvar och öka tryggheten på jobbet.

Nästan fyra av tio i vår undersökning tycker att det straffrättsliga skyddet är mycket eller ganska svagt och en tredjedel har otillräckliga kunskaper om hur skyddet ser ut. En av de mest utsatta yrkesgrupperna i socialt arbete är behandlingspersonal, men även fältassistenter och kuratorer utsätts för hot och våld. Den vanligast förekommande incidenten för alla yrkesgrupper i socialt arbete är diffusa hot. Det kan till exempel vara en fråga som ”Har du familj?” eller hot om eventuellt självmord på grund av vissa beslut.

Det våra medlemmar utsätts för i form av hot, våld och förtal tycks heller inte tas på tillräckligt stort allvar av arbetsgivare eller rättsväsende. Hela sju av tio av de som utsatts svarar att incidenten inte polisanmälts och bara en tredjedel svarar att polisanmälningarna lett till förundersökning. Bara var tionde anmälan uppges ha lett till fällande dom.

Det våra medlemmar berättar talar sitt tydligare språk; tryggheten inom socialt arbete måste öka. Men det gäller även för andra yrkesgrupper som vaktmästare, receptionister och administrativ personal inom välfärdens alla verksamheter.

För att alla ska ha ett starkt skydd i sitt jobb ställer Vision följande krav på regering och riksdag:

  • att den straffskärpningsgrund som föreslogs i Blåljusutredningen (SOU 2018:2), där man som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet beaktar att någon utsatts med anledning av dennes yrkesutövning, införs
  • att regeringen utreder hur det straffrättsliga skyddet kan stärkas gällande diffusa hot och trakasserier i yrkesutövning.
  • att större andel av polisanmälningar gällande hot, personangrepp och våld utreds. Återkoppling till målsägande gällande förundersökningens resultat ska alltid ske.
  • att möjligheten att få skyddade personuppgifter med anledning av sin yrkesutövning ses över och förstärks.

De som ska stödja och hjälpa måste själva vara trygga i sitt jobb, det är en del av samhällskontraktet. Och vem ska annars våga arbeta med de här viktiga jobben som utgör en viktig del i vår gemensamma trygghet?

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Visions undersökning: "Har du familj?"

Betänkande: Skärpt syn på brott mot journalister och andra samhällsnyttiga funktioner (regeringen.se)

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss