Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Låt inte vaccinfrågan leda till splittring

2022-01-19

Allt fler arbetsgivare inom vård och omsorg inför nu vaccinkrav som ett villkor för nyanställning. Andra går längre och kräver vaccinering för att fast anställda ska få behålla jobbet. Visions budskap är glasklart: vaccinationerna är vägen framåt. Samtidigt får det inte innebära att arbetsgivare eller stat överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, eller inskränker arbetslivet orimligt mycket.

Visions förtroendevalda för nu dialoger med arbetsgivare om hur vi kan skapa smittsäkra arbetsplatser samtidigt som vi tar hänsyn till individens rätt att själv bestämma över sin kropp.

Lund, Haninge, Sunne, och Karlstad har infört krav på fullvaccinering vid nyanställning. Region Dalarna och Hylte kommun har gått längre och vill införa vaccinkrav på fast anställd personal. I Hylte har man inlett en kartläggning av vilken personal som inte är vaccinerad med två doser.

Debatten om vaccinkrav väcker frågor och allt fler medlemmar hör nu av sig till Vision om vad som gäller, och om de riskerar att förlora jobbet om de inte vaccinerar sig.

Att ovaccinerad personal kan omplaceras till arbetsuppgifter som innebär att man inte är i kontakt med patienter och brukare, det har arbetsgivaren sin fulla rätt till. Men att registrera personalens hälsostatus eller säga upp ovaccinerade är tveksamt ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Det är också kontraproduktivt i ett läge där vården och omsorgen går på knäna på grund av personalbrist.

Men frågan är långt ifrån svart eller vit. Arbetsgivare har inte bara ett arbetsmiljöansvar för sina medarbetare utan också för säkerheten i yrket, för patienter och för brukare. Om en ovaccinerad utsätter patienter för risker måste arbetsgivaren göra en avvägning. Därför behöver det rättsliga läget prövas av en domstol för att ge vägledning.

I väntan på en sådan prövning måste arbetsgivare fortsätta smittsäkra arbetsplatser genom skyddsutrustning för medarbetare som har kontakt med de allra känsligaste brukarna, och genom distansarbete för dem som kan jobba hemifrån. Men också genom att främja vaccinering, till exempel att tillåta vaccinering på arbetstid. Vision har bidragit till att få igenom den möjligheten på flera arbetsplatser.

Vi måste våga se båda sidor. Omfattande vaccinering är vägen framåt, men det får inte innebära att arbetsgivare eller stat överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp eller inskränker arbetslivet orimligt mycket.

Det kräver åtgärder som både tillgodoser individens rättigheter och kravet på smittsäkra verksamheter. Båda perspektiv är viktiga för att upprätthålla en god välfärd och samtidigt undvika konflikter mellan vaccinerade och ovaccinerade. För det är inte splittring och skuldbeläggande som tar oss ur krisen, det är vår förmåga att samarbeta och hitta smarta vägar framåt.

Läs gärna frågor och svar om vaccin på jobbet på vision.se och artikeln om vaccinpass på jobbet i senaste numret av Tidningen Vision.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera (via.tt.se)

Pressbilder

Söker du pressbilder från Vision? Du hittar bilderna i vårt pressrum hos ViaTT.

Pressrum Vision (via.tt.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss