Lärdomarna från pandemin måste leda till förändring
2022-02-25
Sverige har kommit relativt väl ut ur pandemin och tillhör de länder som haft lägst överdödlighet under 2020–2021. Det konstaterar Coronakommissionen i sitt slutbetänkande som presenterades idag. Samtidigt får regeringen kritik för att smittan tog sig in på särskilda boenden för äldre. Många äldre fick inte den sjukhusvård som kunde ha hjälpt dem. Delvis på grund av felaktiga prioriteringar men också på grund av tidigare känd problematik: otillräcklig bemanning och bristande organisering av verksamheten.
Men det finns också anledning att vara stolt. Trots svåra förhållanden har kommuner och regioner visat att det går att kraftsamla och samverka. Chefer och deras medarbetare i kommuner och regioner har gjort sitt yttersta och – kan vi konstatera i dag – lyckats bra.
Men att kraftsamla kostar på. Arbetsbelastningen har varit extremt hög, väldigt länge. Så kan det inte fortsätta. Nu måste kommuner och regioner ta sitt ansvar. Nationella ambitioner måste få genomslag i välfärdens verksamheter.
Vision har sagt det förut och vi upprepar: chefernas och medarbetarnas kompetens och förutsättningar för att utföra sitt arbete är avgörande för en god kvalitet. Men för att deras kunnande ska komma till nytta måste arbetsmiljö och arbetsvillkor inom välfärden stärkas. I äldreomsorgen behövs ett mer närvarande ledarskap med fler chefer som kan stötta sin personal och skapa en bättre verksamhet. Det är avgörande för möjligheterna att både rekrytera och behålla personal.
Vision kommer nu noggrant analysera kommissionens förslag och väcka dialogen med kommuner och regioner. Vi måste dra lärdomar av två tuffa år. Det är hög tid för förändring.
Veronica Magnusson, förbundsordförande
Coronakommissionens slutbetänkande (coronakommissionen.com)