Kvinnor ska ha lön hela dagen
Många av Visions medlemmar jobbar i den kvinnodominerade välfärden. Tyvärr har våra medlemmar, både män och kvinnor, betydligt sämre lön än vad man har i mansdominerade yrken, branscher och sektorer. Det är detta vi kallar strukturella löneskillnader.
Om man illustrerar löneskillnaderna med en arbetsdag så innebär det att män får betalt för hela arbetsdagen, klockan 8–17, medan kvinnor slutar få betalt klockan 16.13.
Skillnaderna minskar men det går oerhört sakta. Så hur får vi takten att öka? Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson i Moderaterna, menar att politiker på alla nivåer måste våga att, tillsammans med fackförbunden, göra en genomlysning av löneskillnaderna mellan olika sektorer och ifrågasätta om den är rimlig. Märta Stenevi, språkrör i Miljöpartiet, påpekar att offentliga arbetsgivare är politiker och därmed har de ett stort ansvar att gå före.
Strukturella löneskillnader
Höj kvinnors pension
Lönegapet mellan kvinnor och män följer med ända in i pensionen och kvinnors pensioner är 31 procent lägre än mäns. Sverige är det land i Norden med högst andel äldre kvinnor som lever i eller på gränsen till fattigdom. Allmän pension levererar inte på det sätt som är förväntat. För att uppnå en hållbar pension krävs att kvinnors löner ökar samt att staten höjer avsättningar till allmän pension.
Alla partier vill stärka pensionssystemet men vägen dit ser olika ut. Moderaterna vill till exempel sänka skatten på pension, medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet valt att föreslå införandet av ett tillägg.
Vision anser dock att pensionssystemet är underfinansierat och att det måste in mer pengar i systemet. Vi vill att systemet ska vara förutsägbart och att medlemmarna inte ska behöva bli beroende av olika former av bidrag eller tillägg.
Stärk ledarskapet
Chefers villkor skiljer sig åt, till och med inom samma kommungräns. Till exempel kan chefer i äldreomsorgen, oftast kvinnor, ha 40, 50 eller i värsta fall 60 medarbetare. Det är flest på hela arbetsmarknaden. Medan chefer inom tekniska förvaltningar, oftast män, har betydligt färre medarbetare. Omsorgschefernas förutsättningar måste stärkas, till exempel genom att minska antalet medarbetare per chef.
Vision har föreslagit ett tak på omkring 25 medarbetare per chef, ett mått som Annie Lööf, ordförande i Centerpartiet, berättar att de står bakom. Det gör även Miljöpartiet. Acko Ankarberg Johansson, ordförande i socialutskottet, lyfter istället Kristdemokraternas förslag om ekonomiska styrmedel för att minska antalet medarbetare per chef.
Visions kommentar om jämställd pension
Välfärdens arbetsplatser ska vara trygga
Kvinnodominerade yrkesgrupper utsätts i högre grad än manligt dominerade för hot, hat eller våld på jobbet. En undersökning bland Visions medlemmar inom socialt arbete visar att nästan hälften av de tillfrågade (45 procent) blivit utsatta för hot, våld, personangrepp eller förtal någon gång under de senaste 12 månaderna. Tre av tio av de utsatta är missnöjda med stödet från arbetsgivaren. Vision vill att arbetsgivare ökar det förebyggande arbetet, ger snabbt stöd till den som blivit utsatt och alltid polisanmäler incidenter.
Politiken har en viktig roll för att öka skyddet för samhällsviktiga yrkesgrupper. Gulan Avci, jämställdhetspolitisk talesperson för Liberalerna, vill till exempel att socialsekreterare ska omfattas av Blåljuslagen. Även Miljöpartiet tycker det, liksom Vision.
Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister (S) betonar lokala politikers ansvar, inte bara för ekonomin utan också för arbetsmiljön för medarbetare och för chefer. Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet, lyfter skyddsombudens roll och vikten av att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.
Flera av riksdagspartierna bekräftar Visions förslag och har en samsyn kring hur vi kan ta kliv framåt i jämställdhetsarbetet. Det är glädjande! Nu behöver dialogen fortsätta ute i kommuner och regioner där partierna är med och styr, så att förslagen kan kopplas till ekonomiska resurser och förverkligas. Vision bidrar gärna i arbetet.
Rapport om hot och våld inom socialt arbete (pdf)
Veronica Magnusson, förbundsordförande
Se utfrågningarna på Vision Play