Gör det lättare för kommunerna att lyfta äldreomsorgen
2021-10-28
En granskning av SVT Nyheter visar att många kommuner inte använt de statliga pengar man ansökt om inom ramen för äldreomsorgslyftet. Därmed kommer hundratals miljoner kronor att behöva betalas tillbaka till staten. Att pengarna inte används är olyckligt och visar att regeringen behöver tänka mer flexibelt och långsiktigt för att ge kommunerna förutsättningar att stärka äldreomsorgen.
Pengarna i Äldreomsorgslyftet är tänkta att möjliggöra för dem som jobbar inom äldreomsorgen att utbilda sig på betald arbetstid. Tillsammans har kommunerna kunnat ansöka om närmare 3,4 miljarder kronor i bidrag för personalkostnader kopplade till satsningen under 2021.
SVTs granskning visar att de flesta kommuner sökt hela bidraget eller delar av det. Samtidigt har många kommuner inte kunnat göra av med pengarna och behöver därmed betala tillbaka dem. Anledningarna är att man inte kunnat frigöra personal, osäkerhet kring bidragets storlek kommande år och att antalet reguljära utbildningsplatser är begränsade.
Även Visions medlemmar som jobbar som första linjens chefer inom äldreomsorgen omfattas av äldreomsorgslyftet. Vi ser att är det svårt för många chefer att hinna utbilda sig inom ramen för satsningen. Bland annat för att Socialstyrelsen gjort en alltför snäv anvisning om vilka ledarskapsutbildningar som kan ges stöd. Utifrån de brister som framkommit i bland andra Coronakommissionens rapport behöver utbudet vara mycket bredare.
Samtidigt får riktade bidrag inte bli en ursäkt till att kommuner avstår från att jobba med att stärka kvaliteten i äldreomsorgen. Kommunerna måste använda tillgängliga resurser smart och det innebär bland annat att ge det verksamhetsnära ledarskapet bättre förutsättningar. Det här är viktiga frågor som Visions förtroendevalda just nu driver i dialog med kommunpolitiker runt om i landet.
Det är regeringens och myndigheternas ansvar att göra det så enkelt som möjligt för kommunerna att använda de statliga bidragen. Satsningar bör därför vara så generellt hållna som möjligt för att passa kommunernas olika behov och löpa över många år. Då hinner kommunerna ställa om och göra de nödvändiga förstärkningar som äldreomsorgen så väl behöver.
Veronica Magnusson, förbundsordförande