Beslutssammanställning från Kongressen 2024
På kongressen fattades bland annat beslut om motioner och ny inriktning för 2025–2028. Ny förbundsstyrelse, revisorer och nationell valberedning valdes. I beslutssammanställningen finns samtliga beslut samlade.
Beslutssammanställning från kongress 2024 (pdf)
Visions kongress dag 1 (youtube.com)
Visions kongress dag 2 (youtube.com)
Visions kongress dag 3 (youtube.com)
Mer om kongressen
Seminarierna från kongressen
Under kongressen hölls seminarier. Bland annat Sunt arbetsliv om Friskfaktorer, Futurion om AI.
Här hittar du semiarierna
Suntarbetsliv: Friskfaktorer
Futurion: Införande av AI
Vision: Generation Vision
5 oktober 12:25
Sammanfattning dag 3
Under lördagen togs beslut om ett större grepp kring frågor om kunskap, lärande och utbildning. Beslut av de kvarvarande motionerna togs. Vi fick träffa flera förtroendevalda och deras inspirerande exempel från allt viktigt arbete runt om i landet bland dessa Ljusdal, Trollhättan och Jönköping. Avgående förbundsstyrelseledamöter, revisorer och centrala valutskottet tackades av.
Tack för fantastiska dagar!
Här är besluten som påverkar ditt jobb (Tidningen Vision)
Beslut: Vision ska driva på för mer distansarbete (Tidningen vision)
5 oktober 09:15
Vision ska ta ansvar för den svenska modellen
För att säkerställa att den svenska partsmodellen fortsätter att stå stark har Visions förbundskongress fattat beslut om att ta ett större grepp på allt som faller under paraplyet lärande och utbildning, så att förtroendevalda även i framtiden är trygga i sina uppgifter och med sina kunskaper.
Beslutet om lärande och den svenska modellen
4 oktober 17:48
Sammanfattning dag 2
Under fredagen den 4 oktober valdes nya förbundsstyrelsen! Presidiet valdes enligt förslag. Det fanns även förslag på ledamöter som inte var en del av centrala valutskottets förslag men efter votering valdes ändå centrala valutskottets förslag. Även revisorer och centrala valutskottet valdes.
Dagen inleddes med att Visions pris för ”En arbetsplats för alla” delades ut. Beslut kring höjd medlemsavgift lyftes av flera ombud i talarstolen men efter diskussion fattades beslut utan justeringar. Dagen i plenum avslutades med att vi fick träffa flera internationella representanter både på scen och genom digitala hälsningar.
4 oktober 17:45
Visions internationella arbete
Under kongressen deltog flera internationella gäster och Visions internationella arbete var en programpunkt. På plats fanns representanter från våra systerförbund i Österrike och Norge samt generalsekreteraren på europeiska federation EPSU Jan Willem Goudriaan som också talade till kongressen. Han överraskade med att hålla talet på svenska.
– Vision är aktiva i EPSU och är förespråkare för rekrytering. Det ger resultat! Fler medlemmar är nu aktiva. Det ger arbetsnära representanter i varje sektor i våra samhällen. Ett stort tack till er alla och det värde ni sätter på fackligt arbete och internationell solidaritet. Tillsammans är vi starkare, från många olika arbetsplatser och länder och med en gemensam kamp. Det ger offentliga tjänster med hög kvalitet, sa Jan Willem Goudriaan under sitt tal.
Hanna Sjölund, strateg på Vision som tillsammans med Berivan Öngörur ansvarar för de internationella frågorna på Vision, berättade om hur Vision driver våra frågor i internationella forum och om Solidaritetsfonden. Flera internationella organisationer hade även skickat digitala hälsningar.
4 oktober 16:25
Fotograf: Johanna Jansson
Visions nya förbundsstyrelse är vald
Under fredagen valdes Visions nya styrelse och revisorer. Visions ordförande Veronica Magnusson fick förnyat förtroende och styrelsen fick fyra nya ledamöter.
Centrala valutskottets förslag presenterades av Lotta Dahl. Hon uttryckte hur stolt valutskottet är över förslaget som föryngrar och ökar mångfalden i Visions förbundsstyrelse. Hon passade även på att tacka föregående styrelse för de senaste fyra åren.
Veronica Magnusson omvald som förbundsordförande i Vision
– Tack! Det är det finaste förtroende jag kan tänka mig att bli vald av medlemmarna och leda världens bästa fackförbund, Vision. Jag lovar att vårda förtroendet och att i mitt ledarskap stå upp för de värderingar som Vision står för, säger Veronica Magnusson som omvaldes till förbundsordförande.
Förbundsstyrelsens ledamöter för de kommande fyra åren är:
- Veronica Magnusson, förbundsordförande (omvald)
- Dalia Eid, 1:e vice ordförande (tidigare 2:e vice ordförande)
- Sonia Koppen, 2:e vice ordförande (tidigare ledamot)
- Anton Ehrlin, Ledamot (omvald)
- Camilla Berlin, Ledamot
- Emma Bernhult, Ledamot (omvald)
- Frida Jakobsson, Ledamot
- Genc Beqiri, Ledamot (omvald)
- Jens Lagnestam, Ledamot (omvald)
- Mariela Ferré Hofman, Ledamot (omvald)
- Nora Stensvik, Ledamot
- Thomas Witting, Ledamot
De ska leda Vision framåt (Tidningen Vision)
Till revisorer för de kommande fyra åren valdes:
- Monika Göl (omvald)
- Ove Jansson (ny)
- Thomas Lund (omvald)
- Carin Neanro (omvald)
Även ledamöter till centrala valutskottet valdes enligt beredningsutskottets förslag. Nya Centrala valutskottet utgörs av:
- Katarina Holmqvist - Område Norr
- Elisabeth Larsson - Område Mitt
- Lena Kratz - Område Stockholm
- Mikael Larsson - Område Svealand
- Malin Kumlien - Område Sydost
- Malin Särèn - Område Väst
- Anna Nilson - Område Syd
4 oktober 15:30
Starkare tillsammans – Visions nya inriktning är här
Visions kongress har fattat beslut om en ny inriktning med hjärtefrågor, framgångsfaktorer och ledord. Inriktningen kommer att ligga till grund för vårt arbete och vår verksamhetsplanering 2025–2028.
Visions nya inriktning
4 oktober 13:31
Vision höjer förbundsavgiften med högst fyra kronor i månaden
Efter några år med fryst medlemsavgift har Visions förbundskongress 2024 beslutat att höja förbundsavgiften med upp till fyra kronor i månaden från 1 januari 2025 och lika mycket året därpå. Anledningen är den höga kostnadsutvecklingen de senaste åren.
På förslag från förbundsstyrelsen har Visions kongress beslutat om en höjning av förbundsavgiften som kommer att införas i två steg, 1 januari 2025 och 1 januari 2026.
Beslutet grundar sig på en noggrann analys av förbundets ekonomi efter en period med hög inflation och ökade kostnader för verksamheten. Det har blivit nödvändigt att justera avgiften för att säkerställa förbundets långsiktiga stabilitet och fortsatta möjlighet att erbjuda stöd och service till sina medlemmar.
Den högsta höjningen, fyra kronor i månaden, gäller de medlemmar som tjänar 23 000 kronor eller mer i månaden. Medlemmar som tjänar under 10 000 kronor i månaden påverkas inte alls.
Om förbundet hade fortsatt med den indexering som gällde enligt tidigare avgiftsmodell och inte fryst avgiften hade förbundsavgiften i dag uppgått till 286 kr för de med maximal avgift, alltså 46 kronor över dagens nivå.
Förslaget bifölls av kongressen utan justeringar.
Beslut: Medlemsavgiften höjs med åtta kronor (Tidningen Vision)
Mer om förslaget i Frågor och svar (logga in)
4 oktober 10:16
Fotograf: Johanna Jansson
Pris för En arbetsplats för alla delas ut
Vision delar ut årets ”En arbetsplats för alla”-priset 2024 till Anna Åhström, socialpedagog i Tranemo kommun. Hon får priset för att hon är en ledstjärna kring inkludering och jämställdhet.
En arbetsplats för alla-priset 2024
3 oktober 16:31
Sammanfattning dag 1
På torsdag den 3 oktober fattade kongressen beslut kring ett stort antal motioner, som föreslogs gå till direktbehandling under förmötena till kongressen
3 oktober 6:21
Kongressen direktbehandlar majoriteten av de motioner som har kommit in. Nedan lyfts några av dessa motioner.
Fotograf: Gustav Gräll
Vision vill se ökning av anmälningsfrekvensen för hot- och våld
(motion 6)
Vision Göteborg inkom till Visions kongress med en motion om att öka anmälningsfrekvensen för hot och våld inom arbetslivet, dels genom undersökning om hur anmälningsfrekvensen för hot och våld ser ut, dels genom att Vision ges i uppdrag att genomföra en kampanj på nationell nivå för att öka anmälningsfrekvensen.
Vision har sedan flera år hållningen att det ska råda nolltolerans mot hot och våld och att alla incidenter bör polisanmälas. Medlemmarnas trygghet på arbetsplatsen är en central fråga för Visions arbete. Vision visade bland annat i en rapport från 2021 ”Har du familj…?” att nästan hälften, 45 procent, av de svarande (medlemmar som arbetar inom socialt arbete), någon gång de senaste 12 månaderna, blivit utsatta för någon form av hot, våld, personangrepp eller förtal. År 2022 genomförde Vision dessutom en större arbetsmiljöundersökning som innehöll frågor om medlemmarnas erfarenheter av hot och våld i arbetslivet och som visade likvärdigt resultat med rapporten från 2021.
Förbundsstyrelsen anser därför att förekomsten av våld redan har undersökts i närtid samt att Vision har presenterat förslag till åtgärder för att förebygga hot och våld i arbetslivet. Däremot bifalls motionärens förslag om ett kampanjarbete för att öka anmälningsfrekvensen.
Utökat utbud av utbildnings- och seminarieverksamhet för Visions chefsmedlemmar
(motion 70)
Visions Lundaavdelning har under Visions kongress i en motion föreslagit att Vision utökar sitt utbud av korta, digitala och lättillgängliga utbildningar, webbseminarier och föreläsningar för Visions chefsmedlemmar. Vision har under en längre period konstaterat att förutsättningarna för välfärdens chefer, inte minst första linjens chefer, på många håll är en nedprioriterad satsning hos arbetsgivaren. Lundaavdelningen menar därför att det är viktigt att erbjuda ännu fler lättillgängliga och aktuella tjänster som chefsmedlemmarna kan ta del av digitalt, samt att dessa ligger i linje med Visions värdegrund, hjärtefrågor och ambition om att uppfattas som ett enkelt, nära och framåt fackförbund.
Förbundsstyrelsen menar att motionen på ett bra sätt belyser vikten av att driva frågor som är relevanta för chefer och deras arbetssituation, och att dessutom erbjuda attraktiva medlemsförmåner. Vision erbjuder redan idag chefsmedlemmarna uppskattade tjänster och stöd såsom ledarskapsutbildningar, personlig rådgivning genom Visions regionala ombudsmän för chefer, karriärstöd för chefer, en verktygslåda och snabb hjälp via tjänsten Chef Direkt. Utöver att utveckla och utöka Visions erbjudanden är därför förbundsstyrelsens mål att tydliggöra så att alla chefer, både medlemmar och potentiella, vet om och kan dra nytta av Vision Chef. Kongressen bifaller därför motionen.
Kunskap kring klimakteriet ska öka
(Motion 29 och 76)
Två motioner behandlade frågan om arbetsplatser och förståelsen kring klimakteriet. Ett förslag är ett informationsmaterial som kan bidra till en ökad kunskap och förståelse för frågan.
Vision Göteborg inkom med motion 29 om klimakteriesäkrade arbetsplatser där de förslog att Vision tar fram ett nationellt informationsmaterial i syfte att ge avdelningarna förutsättningar att förhandla om klimakteriesäkrade arbetsplatser lokalt. Förbundsstyrelsens yttrande påpekar att Visions strävan och arbete för en arbetsplats för alla ska givetvis även gälla medlemmar som upplever besvär eller förändringar på grund av klimakteriet. Ett informationsmaterial som motionären föreslår kan både bidra till en ökad kunskap och förståelse för frågan men också fungera som stöd till förtroendevalda som önskar förhandla om klimakteriesäkrade arbetsplatser lokalt.
Även Vision Västra Götalandsregionen tog upp frågan med motion 76 ”Utbildning i förståelse kring klimakteriet”. De vill att Vision tar fram föreläsningar och en e-utbildning som kan bidra till höjd kunskapsnivå kring klimakteriet och hur det påverkar kvinnor.
Kongressen biföll båda motionerna.
Hur ser vi till att stärka kompetensen?
(Motion 108, 109 och 110)
Ett antal motioner under Visions kongress rörde den viktiga frågan om kompetensutveckling och vidareutbildning för våra yrkesgrupper, bland annat för teckenspråkstolkar och medicinsk sekreterare/vårdadministratör.
I motionen “Oro inför kommande tolkbrist” som förtroendevalda från Vision Västra Götalandsregionen skrivit lyfts risken för en framtida tolkbrist, skäl att arbeta opinionsbildande i frågan samt att driva på i frågor som skapar högre status, bättre arbetsvillkor och ett utvecklande arbetsliv för yrkesgruppen. När det gäller utbildningsfrågorna anser förbundsstyrelsen att Vision med fördel bör driva frågorna i samarbete med nätverket för tolkar och andra intresseorganisationer, till exempel Sveriges Dövas Riksförbund (SDR), för att skapa en bred samsyn.
Vision Region Skåne inkom med två motioner om att driva frågan kring kurser och högskoleprogram för medicinska sekreterare/vårdadministratörer.
Kongressen beslutade att bifalla att Vision ska kommunicera, problematisera och skapa opinion kring omställningen som yrkesgruppen står inför, där möjlighet till högre utbildning är en central del, samt verka för och driva opinion för att innehållet i ovan nämnda utbildning möter yrkets framtida roll.
När det gäller frågan om att skapa opinion kring den omställning som yrkesgruppen står inför, faller det till stora delar in under arbetet med att verka för skyddad yrkestitel för medicinska sekreterare.
Mer om motioner (Tidningen Vision)
3 oktober 14:26
Veronica Magnusson, ordförande i Vision och Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, samtalar om förutsättningarna i välfärden. Fotograf: Gustav Gräll
Visions kongress 2024 – nu är vi i gång!
- Jag är förväntansfull inför de beslut vi ska ta de närmaste dagarna. Modiga beslut som rustar vårt förbund, som gör att vi på bästa sätt fortsätter göra arbetslivet bättre för Visions medlemmar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision på invigningen av kongressen.
Veronica Magnussons inledningstal
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, medverkar på kongressen för att prata om välfärdens utmaningar, bland annat om stressen bland välfärdens medarbetare.
- Det är en utveckling som vi har sett under längre tid, med bland annat en underfinansiering av den offentliga verksamheten som gör att de som arbetar tvingas göra mer med färre resurser, något som leder till stress. Jag tycker också att det är viktigt att proffsen får vara proffs – de som arbetar med administration ska få arbeta med det.
Magdalena Andersson vill tacka Vision och dess medlemmar för det arbete de gör runt om i Sverige.
- Jag vill också rikta ett särskilt tack till er som är fackligt aktiva. Tyvärr lever vi i en tid där mycket av det vi har tagit för givet utmanas – även sådana saker som är centralt i en demokrati. Den svenska modellen är en av de mest framgångsrika i världen med starka fackförbund, hög sysselsättning och goda arbetsvillkor. Det är en modell som vi måste fortsätta stå upp för, säger Magdalena Andersson.
Under dagarna kommer Vision att fatta beslut om allt ifrån frågor kring arbetstid, friskvårdsbidrag, distansarbete, hot om våld, lön och Visions inriktning under de närmaste åren.