Vad betyder märket?
Märket anger normen för löneökningar på hela den svenska arbetsmarknaden. I Sverige har vi en unik lönesättning där fackförbund och arbetsgivare inom den hårt konkurrensutsatta industrin förhandlar fram ett märke för löneökningar. Märket utgör sedan en norm på hela arbetsmarknaden.
Varför har vi ett märke?
Syftet med märket är att få reella löneökningar genom att hålla tillbaka inflationen och skapa konkurrenskraftig exportindustri – som i sin tur leder till arbetstillfällen.
Den här metoden uppstod 1998 efter att lönebildningen fungerat dåligt under främst 80- och 90-talet med höga nominella löneökningar som skapade hög inflation och därmed inte gav reallöneökningar. Efter industrimärkets tillkomst har reallönerna ökat i princip varje år, med något undantag.
Vilka har förhandlat?
Märket förhandlas fram mellan Facken inom industrin och industriförbund inom Svenskt Näringsliv.
Vad betyder det för mig som medlem i Vision?
Märket anger en nivå för hur mycket Sveriges arbetskraftskostnader kan öka för att behålla ekonomin på en hälsosam nivå. Det betyder att märket också indirekt påverkar dig som jobbar inom Visions avtalsområden.
Vision tecknar flera olika löneavtal med olika motparter. Vissa löneavtal innehåller ett centralt angivet löneutrymme för löneökningarna och då får industrins märke betydelse för vilken siffra som kommer ges respektive år.
Andra löneavtal, till exempel Visions största med Sveriges Kommuner och Regioner, har ingen centralt angiven nivå utan låter i stället lönebildningen ske lokalt. Även vid den lokala lönebildningen ska industrins märke värderas och påverka löneutrymmets storlek.
Hitta kollektivavtal
Löneavtal – så fungerar olika avtal
Varför är märket inte lika hög som inflationen?
Utgångspunkten för förhandlingarna om märket har historiskt inte varit den faktiska inflationen, som varit väldigt låg under många perioder, utan i stället utgått ifrån Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Detta har gynnat arbetstagarna under en lång tid då inflationen legat på låga nivåer.
Trots den extremt höga inflation vi sett det senaste året har Facken inom industrin ändå valt att ha inflationsmålet som sin utgångspunkt i förhandlingarna för att vara konsekventa. För höga löneökningar, som matchar inflationen, riskerar också att leda till ännu högre inflation vilket i sin tur undergräver reallönen.
Med reallöneökningar menas den del av löneökningen som blir kvar när inflationen räknats bort. Målet är att ha reallöneökningar på lång sikt, och det kräver att inflationstakten dämpas.
Inflation och lön
Om ni fått ett lägre utfall
Vi vet att många arbetsgivare redan har kommunicerat utfallet och att det alltför ofta blivit lägre än märket för 2023. Det kan bero på flera olika saker. Till exempel sätts budgeten för lönereformsutrymmet ofta på hösten, och till viss del har arbetsgivare behövt gissa vad märket ska hamna på.
Det är olyckligt att berörda arbetsgivare inte har tagit höjd för ett högre märke än vad vi är vana vid, och Vision menar att de behöver kompensera för detta i nästa års löneprocess. Märket är satt till 7,4 procent för 2 år, och det finns därför goda möjligheter för arbetsgivare som halkat efter nu att ta igen det framöver.
Ta gärna kontakt med dina lokala förtroendevalda och fråga vilken dialog de har med arbetsgivaren om det här. Vision är ett medlemsförbund, och det bästa sättet att vara med och påverka är förstås att ta ett uppdrag i förbundet.
Hitta din avdelning eller klubb
Bli aktiv