Tio sämsta länderna att arbeta i 2023
2023-06-30
Idag släpps Global Rights Index, världsfacket ITUCs årliga rapport. Rapporten kartlägger hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 149 granskade länder.
Global Rights Index 2023, världsfacket ITUCs tionde rättighetsindex, visar på en fortsatt negativ utveckling där yttrandefriheten är hårt ansatt och fackligt arbete förenat med livsfara. Totalt har 149 länder granskats och betygssätts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner.
Årets rapport visar att:
- Arbetstagare utsattes för våld i 44 länder.
- Fackligt aktiva dödades i 8 länder.
- Arbetstagare greps eller häktades i 69 länder.
- 77 procent av länderna i rapporten förbjöd arbetstagare att gå med i facket.
- 87 procent av länderna har inskränkt strejkrätten.
- 42 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten.
Tio värsta länderna att arbeta i
Rapporten listar också världens tio sämsta länder för arbetstagare: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini (tidigare Swaziland), Guatemala, Myanmar, Tunisien, Filippinerna och Turkiet.
Ecuador och Tunisien är nykomlingar på fackets bottenlista som presenteras för tionde året.
Vision gav i december 2022 stöd till fackliga organisationer i Ecuador att driva rättsfall för att säkerställa efterlevnad av ILO:s konventioner om fackliga rättigheter. Vid samma tillfälle gjordes även en donation till fackliga, i bland annat Bangladesh, för att stötta skapandet av ett sydasiatiskt nätverk inom avfallssektorn. Arbetare i denna sektor är särskilt utsatta och har väldigt dåliga arbetsförhållanden i samtliga länder i nätverket.
Vision stöttar också på olika sätt fackligt arbete i Egypten, Tunisien och Turkiet och har tidigare stöttat fackligt arbete i Belarus, Eswatini, Myanmar och Filippinerna.
Ny utbetalning från Solidaritetsfonden
Varför ska vi i Sverige engagera oss?
- Vi har kollegor i andra länder som har sämre villkor.
- Fattigdom, sociala orättvisor och klimatkrisen är svårt bekämpa om arbetstagare saknar rättigheter och inte kan försörja sig.
- Att vara fackligt engagerad och ha möjlighet att göra sin röst hörd är för många en självklarhet, inte minst för oss i Sverige. Så ser det inte ut överallt i världen.
Visions arbete med att stärka fackliga rättigheter i andra länder
Visions solidaritetsfond har möjlighet att stödja upp ekonomiskt när behov uppstår och är ett komplement till Visions övriga mer långsiktiga internationella arbete som bedrivs till stor del med stöd från Sida. Solidaritetsfonden har genom åren stöttat fackförbund och fackligt aktiva över hela världen och finansieras av våra medlemmar. Vissa avdelningar, klubbar och medlemmar gör även regelbundna donationer till fonden.
Solidaritetsfonden – Stöd fackliga kollegor i världen