Digitalisering och distansarbete har ökat möjligheterna för medarbetare att jobba hemifrån. Det har bland annat lett till att det är allt svårare för arbetsgivare att avgöra var gränsen för ansvaret kring arbetsmiljön går, eftersom gränserna mellan fritid och arbetsliv många gånger är otydliga. Samtidigt påverkar privatlivet arbetslivet och vice versa.
– Intresset för ämnet psykosocial arbetsmiljö väcktes när vi under utbildningen Personal- och arbetslivsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad läste en kurs i arbetsrätt och arbetsmiljörätt. Att vi sedan valde att undersöka just våld i nära relation hänger ihop med att vi läste denna kurs mitt under pandemin då våldet i hemmen uppmärksammades i högre utsträckning av media och samhället, berättar Anna Hultgren.
Genom olika podcasts och chefstidningar fick Anna och Jessica nys om kommuner och stora organisationer som jobbar med frågan på ett strukturerat sätt. Hos dessa arbetsgivare har våld i nära relation jämställts med vilken arbetsmiljöfråga som helst.
– Vi började med att ta kontakt med några organisationer och frågade om de kunde ge oss mer information om hur de arbetar. Vi genomförde därefter semistrukturerade intervjuer med sju organisationer där vi på ett nyfiket sätt funderade över hur dessa arbetsgivare arbetar för att stötta de som blir utsatta, berättar Anna.
Flytta gränserna
Resultatet av uppsatsen visar att ett framgångsrikt arbete med frågan om våld i nära relation handlar om att flytta gränsen kring hur långt en arbetsgivares ansvar för medarbetarnas hälsa sträcker sig.
– Arbetsgivarna behöver först ta ställning i frågan om våld i nära relation och att ge cheferna ett uttalat uppdrag. Men egentligen är det inte svårare än att det är viktigt att som chef visa omtanke och se hela människan, eftersom vi inte är en person privat och en annan på jobbet. Det ena har påverkan på det andra. Sedan behöver arbetsgivare jobba vidare med olika stödfunktioner för att hjälpa de som blir utsatta vidare till rätt hjälp. Flera av arbetsgivarna vi intervjuade har kommit långt i att skapa nätverk för hur de kan slussa medarbetarna vidare, säger Jessica Karlsson.
Ledarskapet behöver innehålla en stor dos medmänsklighet för att från grunden bygga upp en trygghet och en tillit hos medarbetarna.
– Om en chef frågar en medarbetare hur det är hemma kanske chefen inte får ett svar vid första tillfället, kanske inte heller via andra eller tredje. Men för medarbetaren kan det göra stor skillnad om chefen visar att hen bryr sig, säger Jessica.
Viktigt med nätverk och rutiner
Flera av de intervjuade berättade att cheferna tränats i att hålla så kallade svåra samtal. Ämnet har diskuterats på arbetsplatsträffar och runt fikaborden.
– Våld i nära relation behöver hanteras precis som vilken annan arbetsmiljöfråga som helst. Tidigare forskning visar att policys inte alltid klingar positivt när det handlar om mjuka värden. Samtidigt lyfte de intervjuade cheferna att det är viktigt att det finns både nätverk och dokumenterade rutiner för hur de kan agera. Det visar också att arbetsgivaren tar frågan på allvar och att det är något som är prioriterat i organisationer, säger Jessica Karlsson.
För sin insats med uppsatsen belönas duon med Visions ledarskapsstipendium 2023 om 20 000 kronor.
– Det är fantastiskt roligt! Ambitionen med uppsatsen var bland annat att sänka tröskeln för fler arbetsgivare att våga ta sig an frågan om våld i nära relation, inte enbart ur ett arbetsrättsligt perspektiv, utan kanske framför allt ur ett medmänskligt perspektiv. I slutändan är det ju trots allt så att när medarbetare mår bra, så mår också organisationerna bra. Självklart ska vi fira stipendiet tillsammans efter att ha levt som fattiga studenter i några år, avslutar Anna och Jessica.
Juryns motivering
”Att vara utsatt för våld i en nära relation får ofta konsekvenser för en medarbetares hela livssituation och därmed också för hälsa och arbetsförmåga. Uppsatsens är välskriven och resultat, att det är betydelsefullt att organisationer uttalar att frågan om våld i nära relationer är viktig att arbeta med, är något alla arbetsgivare kan ta till sig av. Genom att ta fram en policy och utbilda chefer kan arbetsgivaren bidra till att frågan lyfts upp och inte göms undan. Det är att visa omtanke.”
Sök våra stipendier
Läs även om mottagarna av årets samhällsvetarstipendium