Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Kvinnor vid en whiteboard. Bilden illustrerar att Vision släpper en ny Socialchefsrapport

Svårt med personalförsörjningen inom omsorgen

2022-09-27

Andelen socialchefer som ser utmaningar med bemanningen har ökat dramatiskt de senaste två åren. Över sex av tio upplever att det är svårt att få antalet medarbetare att räcka till. Värst är läget i mindre kommuner. Det visar Visions årliga Socialchefsrapport.

– Självklart finns det ett samband mellan socialarbetares arbetssituation och ökade svårigheter att rekrytera och behålla personal. Arbetsbelastningen är hög och resurserna räcker inte för att ge utsatta ett bra stöd. Får socialtjänsten bättre villkor kommer också fler vilja stanna och jobba där, säger Veronica Magnusson, ordförande i Vision.

Visions årliga Socialchefsrapport visar att problemen med att rekrytera och behålla personal är en stor utmaning. Andelen som uppger att villkoren för personalförsörjning inom socialtjänsten är svåra har stigit från 35 procent 2020 till 63 procent 2022. Det är tuffast att få tag på socialsekreterare och medarbetare inom äldreomsorg. Det är också svårt att rekrytera chefer till dessa områden.

Brister i arbetsmiljön

En stor orsak till problemen med personalförsörjningen anser Vision är bristerna i arbetsmiljön. Medlemsundersökningar från Vision visar arbetsbelastningen är hög och att det är ett viktigt skäl till att många vill byta jobb.

– En självklar utgångspunkt för att lösa kompetensförsörjningen är att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare och andra som jobbar inom omsorgen. Det måste finnas resurser för att utföra jobbet och arbetsbelastningen måste vara rimlig för att göra socialtjänsten mer attraktiv som arbetsplats, säger Veronica Magnusson.

Överväger att lämna

Socialchefsrapporten 2022 visar också att många socialchefer överväger att lämna sina uppdrag trots att de trivs. Motiven är ofta även där kopplade till hög arbetsbelastning.

Vision vill därför att alla arbetsgivare har ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete och gör en plan tillsammans med de fackliga organisationerna för att säkerställa en hälsosam arbetsbelastning.

Att chefer ska ha bra förutsättningar i form av ett rimligt antal medarbetare, kompetensutveckling i ledarskapet och stöd från HR, administration och IT. Och att det införs sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte följer föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, är andra krav som Vision driver.

Socialchefsrapporten 2022

Här hittar du också bilagan till rapporten som redovisar resultat för olika regionala områden.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss