Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Arbetsmiljön är inte jämställd

2022-03-03

Dagens arbetsmiljölag grundades på 70-talet med industrisamhället och en manlig arbetstagare som norm. Det gör att lagstadgade skyddet för personer inom mansdominerade branscher ofta är betydligt bättre än inom exempelvis välfärdsområdet där många kvinnor arbetar.

– Tusentals medarbetare, arbetsgivare och skyddsombud arbetar dagligen för att säkerställa en god arbetsmiljö på arbetsplatserna. Ofta fungerar arbetsmiljöarbetet väl men det finns även en del förbättringspotential, säger Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision. Ett område där arbetsmiljölagstiftningen inte helt och fullt följt med i utvecklingen och därför behöver uppdateras är bättre arbetsmiljöskydd inom traditionellt kvinnodominerade branscher.

Arbetsmiljöundersökning

Visions egen arbetsmiljöundersökning, som sammanställts i början av året och är baserad på svar från 10 000 medlemmar, visar att andelen med så kallat spänt arbete vid arbetsplatser där det traditionellt arbetar många kvinnor är dubbelt så hög jämfört med manligt könskodade verksamheter. Den del av arbetsmiljön som kallas "organisatorisk" är oftare ansträngd i kvinnodominerade verksamheter.

Vad beträffar chefer som har spänt arbete är förekomsten hela fyra gånger högre bland chefer som arbetar inom kvinnokodade verksamheter jämfört med chefskollegorna inom de manskodade verksamheterna.

– Medlemmar i Vision som arbetar på arbetsplatser där de flesta medarbetare är kvinnor blir oftare utsatta för hot och våld än på arbetsplatser med Visionsmedlemmar där de flesta är män. Medlemmarna på kvinnodominerade arbetsplatser upplever oftare problem med ergonomin, liksom att de oftare upplever sitt arbete som psykiskt påfrestande, säger Björn Cárdenas.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivare inom välfärden måste regelbundet undersöka och åtgärda skillnader i arbetsmiljö och sjukskrivningstal mellan kvinnodominerade och mansdominerade arbetsplatser.

Idag kan arbetsgivare strunta i delar av arbetsmiljöskyddet utan att drabbas ekonomiskt. Vision arbetar för att det måste få konsekvenser om arbetsgivare inte rättar till organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar