Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Facklig seger: Nytt avtal på plats i Svenska kyrkan

2022-05-03

Efter att Vision och flera andra förbund hotat med strejk säger Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation nu ja till medlarnas slutbud och är överens med Vision om ett nytt löne- och villkorsavtal. Det betyder att Visions medlemmar äntligen kan få sina nya löner. Ny lön börjar gälla från 1 april 2022. Arbetsgivare och lokal facklig organisation ska nu så snabbt som möjligt slutföra årets löneöversyn så att nya löner kan utbetalas. Avtalet sträcker sig fram till 31 mars 2023.

Strejken avblåst

Efter att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i mellandagarna 2021 sa upp löne- och villkorsavtalen för anställda inom Svenska kyrkan har förhandlingar och medling pågått. Efter att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sa nej till medlarnas slutbud varslade Vision om strejk. Strejken är nu avblåst.

– Vi har två viktiga besked idag, säger Veronica Magnusson, Förbundsordförande för Vision. Det första är att ett nytt löneavtal är tecknat och medlemmar kan få ut sina nya löner. Det andra är att vi är överens med arbetsgivarorganisationen om villkor i ett omställningsavtal som gör att anställda inom Svenska kyrkan får samma möjligheter till kompetensutveckling och omställning som andra på arbetsmarknaden.

Anledningen till att parterna behövde hjälp av medlare var framförallt arbetsgivarorganisationens yrkande om att uppsägningstiderna i kollektivavtalet skulle kortas ner.

– I förhandlingar måste både sidor ge och ta, säger Carl Eos, avtalsansvarig ombudsman på Vision. Arbetsgivarna ville ha förändringar i det kollektivavtalade löneskyddet vid omplaceringar utanför anställningsavtalet och detta har vi kunnat enas om när nu stödet till kompetensutveckling och omställningsinsatser blir bra. Däremot har vi hela tiden sagt ett tydligt nej till förändrade uppsägningstider.

Parterna har enats om att förlängd uppsägningstid gäller arbetstagare från 55 års ålder och med minst 10 års anställningstid. Tidigare regel var 50 år och 15 års anställningstid. I övrigt är uppsägningstiderna oförändrade.

– Vi i de fackliga organisationerna lyckades tillsammans uppnå ett bra resultat som kommer gynna såväl anställda som Svenska kyrkans verksamheter, säger Carl Eos. Det är verkligen en stor seger.

Höjd ersättning vid obekväm arbetstid

Den som arbetar under allhelgonadagen kommer att få höjd ersättning för så kallad OB-tilläggstid, det vill säga en högre ersättning för obekväm arbetstid.

Nytt omställningsavtal på gång

Under 2022 träder lagändringar i kraft och därefter måste omställningsavtalet mellan Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation omförhandlas. Parterna har nu enats om villkoren i ett avtal som gör att Visions medlemmar får bättre förutsättningar till kompetensutveckling, kollektivavtalad utfyllnad av studiebidrag vid omställningsstudiestöd, hjälp till omställning och ekonomiskt stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Fakta om överenskommelsen

Lön

  • Nytt löneavtal med löneökningar på 1,9 procent år 2022.

Omställningsavtal

  • Motsvarande 0,4 procent av arbetstagarnas totala lönesumma betalas i avgift till Kyrkans trygghetsråd.
  • Nytt omställningsavtal som ger Visions medlemmar bättre möjligheter till kompetensutveckling och skydd vid uppsägningar.
  • Bättre ekonomiskt stöd vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
  • Kompletterande studiestödsersättning för den som utbildar sig mitt i livet.

Villkorsregleringar

  • Parterna har enats om att förlängd uppsägningstid gäller arbetstagare från 55 års ålder och med minst 10 års anställningstid. Tidigare regel var 50 år och 15 års anställningstid.
  • Oförändrade uppsägningstider förutom ovanstående punkt.
  • Löneskyddet som regleras i protokollsanteckning 23 flyttas in i omställningsavtalet och kortas ner.
  • Höjd ersättning för OB-tilläggstid under allhelgonadagen.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar