Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En person som ser trött ut sitter i en soffa och sträcker på sig.

Därför är det bra att ta sovmorgon på semestern

2022-07-27

Passade du på att unna dig en sovmorgon i morse? Bra! Idag, den 27 juli, är det nämligen sjusovardagen. Att sova på tider som passar dig när du är långledig är bra för återhämtningen, berättar sömn- och stressforskare Göran Kecklund.

Äntligen semester! För de allra flesta innebär det tid för avkoppling. Många passar på att vända lite på dygnet vid en längre ledighet vilket kan vara en bra idé.

– Är man ledig några veckor i sträck kan man absolut unna sig att sova som man själv vill och hur det passar livssituationen. Om det innebär att man vill sova längre på morgonen och vara uppe senare på kvällen så är det inga problem. Ur ett hälsoperspektiv visar forskningen att sömn är den allra viktigaste delen av vår återhämtning, säger Göran Kecklund, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet.

För de flesta handlar ledigheten om att göra det man vill göra, som att göra roliga saker, träffa vänner och släktingar eller snickra på sommarstugan. Kanske tillhör du skaran som gillar att ta en powernap i solstolen eller hängmattan någon gång under dagen när du är ledig.

– En tupplur är ett glädjemoment som kan förknippas med semester. Att sova en liten stund på dagen kan göra gott, framför allt eftersom det är ett tecken på att man är ganska avslappnad, menar Göran Kecklund.

Anpassa aktiviteter efter din dygnsrytm

I sommar är ordet hemester mer aktuellt än någonsin. Det kan innebära att allt fler genomför längre bilresor inom landets gränser. Göran tipsar om att det är bra att fundera över när på dygnet resan ska genomföras, beroende på när du sover som bäst.

– Resan kanske är planerad att starta tidigt på morgonen för att sedan ägna dagen till att köra. Risken är att det är svårt att komma i säng tidigt om man vänt på dygnet och då kanske man bara får ihop några få timmar innan det blir dags att kliva upp och sätta sig bakom ratten. Det är en dålig idé ur ett säkerhetsperspektiv eftersom man kan bli väldigt trött under körningen. I stället kan det vara bra att resa längre sträckor på kvällen om man känner sig mer pigg och utvilad då, säger Göran Kecklund.

Eliminera stressen

Oavsett semester eller vardag är stress den allra vanligaste sömnstöraren. Stressen går för de flesta ner under en längre ledighet vilket skapar bättre förutsättningar för att sova bra. Sedan finns det såklart de som får en ökad stress under semestern eftersom man kanske har ambitiösa planer.

– Det kan också vara påfrestande och stressande att umgås med stora släkten och att sova många personer i en liten sommarstuga. Det allra viktigaste för att sova bra, både under semester och vardag, är att ha en bra sovmiljö och en sund och vettig livsstil.

När semestern börjar närma sig sitt slut kan det också vara en bra idé att försöka vända tillbaka på dygnet, om du är en sådan som gärna är vaken långt in på småtimmarna under semestern.

– Att gå från att vara vaken sent på kvällen till att vara på jobbet kanske redan vid klockan sju innebär en kraftig störning i dygnsrytmen. Därför är det bra att trappa ner stegvis. Om du börjar jobba på måndagen kanske det är en bra idé att börja vända tillbaka redan på torsdagen veckan före. Då hamnar du bättre i fas i förhållande till arbetet och arbetsvillkor, säger Göran Kecklund.

Görans bästa tips för en bra sömnrutin på semestern:

  • Försök att mörklägga sovrummet så gott det går, kanske genom att investera i en bra rullgardin. Att ha ljust när vi ska sova stör sömnen.
  • På sommaren blir det ofta varmt i sovrummet vilket kan göra det svårt att sova. Skaffa en fläkt eller unna dig en portabel AC för att hålla sovrummet svalt.
  • Alkohol kan göra att vi sover sämre. Några glas vin vid enstaka tillfällen är inga problem, men ett dagligt intag av alkohol vilket kanske är vanligare under semestern kan göra att sömnen blir sämre.
  • Varva ner och försök stänga av stressen i hjärnan innan läggdags. Gör det som passar dig bäst – kanske är det att lyssna på en ljudbok eller podcast, läsa en bok eller lösa ett korsord. För en del passar det bättre att dagdrömma, tänka positiva tankar eller meditera.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss