Guide: Så får du toppchefsjobbet
29 januari 2025
Följ karriärcoachens steg-för-steg-råd och knip toppchefsjobbet!
Att söka en högre chefstjänst mest för att man lockas av pengar och status är inte att rekommendera.
Det tycker Ewa Helander, som driver företaget Karriärcoacherna sedan nästan ett decennium tillbaka och framför allt inriktar sig på livs- och karriärcoachning.
– Vi lever i ett samhälle där man förväntas klättra på chefsstegen. Därför blir många smickrade när de erbjuds en högre chefstjänst. Ofta glömmer man att fundera över om tjänsten verkligen överensstämmer med ens styrkor, mål och värderingar.
Läs övriga artiklar i granskningen:
→ Därför har män större chans att bli toppchefer
→ Så är det att vara förvaltningschef
→”Männen glider fram på en räkmacka”
Råd: Låt inte pengarna väga tyngst
Det händer att Ewa Helander möter personer som inte trivs alls efter att de tackat ja till en hög chefstjänst.
– Det är så lätt att dras med under en rekryteringsprocess. Det blir lite som en tävling. Men sedan, när man väl fått tjänsten, kan det kännas helt fel. Då mår man dåligt och känner att det inte var värt pengarna att ta tjänsten.
→ Här får nya chefer en mentor
För att slippa hamna där råder Ewa Helander alla som överväger att göra förändringar i sin karriär att först kartlägga sina styrkor, utvecklingsområden, drivkrafter och värderingar.
– Det handlar om att hitta det som passar just dig. När man gjort det gör man hållbara karriärval.
Var din egen karriärcoach – gör så här!
- Vilka är dina mest uppskattade egenskaper på jobbet?
Exempelvis: Entusiasmerande, tydlig, strukturerad. - Vilka är dina bästa färdigheter på jobbet?
Exempelvis: Bra på att leda i möten, bra på att hålla i en budget. - Vilka är dina drivkrafter?
Exempelvis: Att du brinner för en viss fråga. - I vilket sammanhang trivs du bäst?
Exempelvis: Hur ska jobbet vara när det är som bäst och du levererar som bäst? - Vilka värderingar är viktiga för dig?
Exempelvis: I vilken slags arbetsplatskultur trivs du bäst? Vilka värderingar skulle du må dåligt av att vara i närheten av?
Undersök så här
Intervjua någon som har en sådan tjänst som du drömmer om att få. Ta reda på lönestatistik.
Kompetensutveckla dig
Fundera över om du behöver kompetensutveckling inom något område för att nå ditt mål. Exempelvis stresshantering, ekonomi, förändringsledning.
Nätverka
Via LinkedIn och genom att söka dig till nya sociala sammanhang.
Sök jobb
Uppdatera ditt CV. Skriv in positiva, mätbara resultat som du bidragit till i din nuvarande roll. Sök tjänster du vill ha. Undersök vem som kan ge referenser under en rekryteringsprocess.
För att ta reda på vad man passar bäst för tycker Ewa Helander att man ska undersöka hur det är att ha den tjänst man suktar efter. Man kan till exempel be att få prata med någon som har en sådan tjänst och fråga hur det är och vad som krävs.
– Fråga till exempel vad hen lägger mest respektive minst tid på. Och vad som är bäst/sämst med rollen, säger hon.
Kartlägg din kompetens
Sedan kan man genom att kartlägga sig själv se om man matchar rollen. Det kan också vara så att man känner: Ja, jag skulle passa, men jag behöver komplettera min kompetens genom olika slags utbildningar. Det kan till exempel handla om att vässa sig i budgetarbete eller att bli bättre på att hantera stress eller media.
Om du sedan bestämmer dig för att en högre chefstjänst är rätt för dig, berätta då för din chef att du har ambitioner och gärna tar på dig en mer strategisk roll.
– Ett bra tillfälle att göra det är under medarbetarsamtalet. De flesta chefer brukar ha förståelse för att medarbetarna vill utvecklas och kan stötta i det. Berätta också gärna att du vill kompetensutveckla dig och inom vilka områden du vill utbilda dig, säger Ewa Helander.
Nästa steg blir att se över ditt CV. Uppdatera det och lyft gärna fram vilka mätbara, positiva resultat du åstadkommit i din nuvarande roll.
Visa intresse för andra
– Om du till exempel bidragit till minskade utgifter och/eller ökad nöjdhet bland brukare/medarbetare är det bra att understryka det i ett CV , tipsar Ewa Helander.
Och sist, men inte minst: Nätverka. Det betyder dock inte att du måste gå på en massa mingel och skryta om hur bra du är. Men sök dig gärna till nya sociala sammanhang och håll dig inte bara till din egen personalgrupp, råder Ewa Helander.
– Visa intresse för andra och deras verksamhet. Ställ frågor. Och fortsätt också att söka tjänster du är intresserad av. Se sökandet som ett långsiktigt arbete.