• Det är lättare för manliga enhetschefer än för kvinnliga att göra chefskarriär. Det visar ny forskning.

Jämställdhet

Därför har män större chans att bli toppchefer

29 januari 2025

Ju högre upp i hierarkin desto vanligare är det att chefen är en man. Könsdiskrimineringen lever kvar i dagens Sverige, ett av världens mest jämställda länder. Så ser det ut – även i kommuner och regioner.

Kanske har du anat det, men inte vetat helt säkert: Det är något lättare att som man göra chefskarriär när det handlar om att nå de högsta posterna.

Det gäller även i kommuner och regioner, där svansföringen kring jämställdhet och opartiskhet i rekryteringsförfarandet är extra hög. Det visar siffror från både SKR och Statistiska centralbyrån.


Läs övriga artiklar i granskningen: 

Männen glider fram på en räkmacka

Så är det att vara förvaltningschef

Guide: Så får du toppchefsjobbet


 

80 procent anställda är kvinnor

Så här ser det ut: I kommuner och regioner är omkring 80 procent av de anställda kvinnor. Men bland de högsta cheferna, förvaltningschefer och kommunchefer/regiondirektörer, ligger på siffran omkring 55 procent. Det här mönstret visar sig tydligt i siffrorna från SKR.

För att bli förvaltningschef i en kommun/region krävs ofta chefserfarenhet från en lägre chefsposition i samma typ av organisation.

Det är mycket vanligt att den som får en högre chefstjänst i en kommun/region har jobbat som chef på en lägre nivå i organisationen innan hen får tjänsten. Frågan är då varför inte andelen kvinnliga förvaltningschefer är ungefär lika hög som andelen enhetschefer, det vill säga runt 75 procent?

Nora Anter, som är doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen i Uppsala, har undersökt det i sin avhandling. Den ska hon disputera med senare i år.

Ren könsdiskriminering

Hon har granskat detaljerade, anonymiserade, persondata om chefer i kommunala förvaltningar från Statistiska centralbyrån.

Alt-textNora Anter, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen i Uppsala.

Detta för att förstå vad den lägre andelen kvinnor på höga chefsposter i kommunerna kan bero på. Det hon kommit fram till är att kvinnor har en lägre sannolikhet att befordras jämfört med män som har samma kvalifikationer.

Hon har undersökt två olika förklaringar till vad det kan bero på:

  1. Att kvinnor tar ett större ansvar för barn och hem och därför inte kan/vill satsa lika mycket på karriären.
  2. Att kvinnor jobbar i förvaltningsområden där det är mindre vanligt att man plockar chefskandidater från.

Men Nora Anter har inte hittat något stöd för någon av dessa förklaringar i det omfattande dataunderlag hon tagit fram.

– Allt tyder i stället på att det handlar om ren könsdiskriminering. Det är ungefär 20 procent lägre sannolikhet att en kvinna klättrar högre upp i chefshierarkin jämfört med en man med samma kvalifikationer, säger hon.

Olika chefsvillkor beroende på kön

Andelen män och kvinnor bland de högsta cheferna i kommuner/ regioner är ungefär lika stora. Kvinnor utgör cirka 55 procent av de högsta cheferna. Är då det här verkligen ett bekymmer?

– Ja, det är ett problem att kvinnor inte har samma möjlighet att göra karriär som män. Det är orättvist och det finns en uppenbar risk att man inte får de mest kompetenta personerna till dessa viktiga positioner, slår Nora Anter fast.

Även SKR ser ett problem. De anser att det faktum att kommun/regionsektorn är starkt kvinnodominerad även bör speglas i andelen kvinnliga chefer, i synnerhet på de högsta positionerna.

Svårare för kvinnor

Men det finns inte något uttalat mål om hur stor andelen kvinnliga chefer bör vara på de olika chefsnivåerna.

– Det är inte lika lätt och går inte lika snabbt för kvinnor att avancera. Vägen upp till toppen blir trögare. Att det ser ut så handlar mycket om strukturer och ojämställdhet, säger Charlotta Undén, förhandlare och projektledare på SKR.

Forskning: Chefens kön påverkar ledarskapet

Alt-textCharlotta Undén förhandlare och projektledare på SKR.

Därför jobbar SKR med att flytta fram positionerna för jämställdheten. Till exempel genom att rikta strålkastarljuset mot att förutsättningarna för chefer i kvinnligt/manligt kodade områden (exempelvis omsorgsförvaltning/teknisk förvaltning) ska bli mer lika.

I dag har ofta chefer i manligt kodade områden (där män oftare är chefer) mer administrativt stöd, personalansvar för färre medarbetare och generellt bättre arbetsvillkor. Det påverkar möjligheten att vara kvar och avancera som chef i verksamheten.

Vill vara bra arbetsgivare

– Allt hänger ihop. Därför jobbar vi för att heltidsanställning ska vara norm.  Att kvinnor och män ska dela på ansvaret för barnen och hemmet. Och med att förbättra arbetsmiljön i kvinnodominerade kontaktyrken så att sjuktalen bland kvinnor sjunker, säger Charlotta Undén och fortsätter:

– Kommuner och regioner vill vara attraktiva arbetsgivare och kunna attrahera den bästa kompetensen.