• Det finns flera saker man behöver vara uppmärksam på för att behålla nya medarbetare, anser socialchef Monica Persson.

Arbetsmarknad

Så behåller du dina medarbetare

18 oktober 2024

Många socialsekreterare och biståndsbedömare flyr sina jobb, visar en ny rapport från Vision. Men det finns knep för att behålla dem. Kolla in tipsen från socialchefen Monica Persson!

Det är vanligt att socialsekreterare och biståndsbedömare lämnar sina yrken långt innan de går i pension: 47 procent av socialsekreterarna och 50 procent av biståndsbedömarna som byter yrke varje år är mellan 31 och 50 år. Det är ovanligt höga siffror, jämfört med andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden. Resultatet av det väntas leda till en ökad brist: År 2035 kommer det enligt Visions rapport finnas 900 färre yrkesverksamma socialsekreterare och 350 färre biståndsbedömare än vad det gör i dag.

Guide: Så funkar arbetsmiljöansvaret

Många blir kvar i skrået

Monica Persson, ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer och socialchef i Karlstad, kommenterar det så här:

– Tillgången på yrkesgrupperna ser väldigt olika ut. Jag vet att det norrut i Sverige är mycket svårt att hitta rätt kompetens. Här i Karlstad har det i perioder varit problematiskt att rekrytera erfaren personal, men vi har inte några stolar som står tomma, säger hon och fortsätter:

– En studie från Karlstads universitet visar också att en del väljer att lämna arbetet som socialsekreterare, men ändå blir kvar i något annat yrke som kräver socionomexamen. Man blir alltså kvar i sitt skrå, men lämnar den tjänst man har.

Så får du nya medarbetare att stanna:

  • Skapa tydliga rutiner kring introduktionen av nyanställda.
  • Se till att nyanställda har en person att vända sig till när något jobbigt händer.
  • Se över den administrativa bördan för alla anställda.

Som chef är det viktigt att vara noga med att skapa goda rutiner kring introduktion och mentorskap och att vara uppmärksam på hur nyanställda mår för att motverka personalflykten.

Viktigt med nära ledarskap

– Att bli utsatt för en otäck händelse, som till exempel hot och våld, kan göra att man backar ur, men det kan också vara många, mindre saker som staplas på varandra som till sist gör att det tippar över. Här blir det extra viktigt att ha ett nära ledarskap. Att ha koll på att de nya upplever att de har någon att vända sig till när det blåser, säger Monica Persson.

→ 5 råd för att undvika att bli utbränd

Ytterligare ett sätt att bidra till att färre väljer att lämna socialtjänsten är att se över den administrativa bördan, som ofta gör att stressen i dessa tjänster ökar, anser Monica Persson.

– Vi ska se till att vi inte slösar med varandras tid och att vi jobbar med rätt saker. Där finns det mycket kvar att göra.